“We hebben een ecosysteem van samenhang nodig”
Nog maar 2510 dagen tot 2030. Caspar de Jonge benoemt het nog maar eens, tijdens de conferentie ‘MaaS, hubs en deelmobiliteit – mobiliteitsvernieuwing in slimme, duurzame steden’. Dan moet de CO2-uitstoot gehalveerd zijn en moeten er 1 miljoen woningen gebouwd zijn. De Jonge, werkzaam bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij de directie Mobiliteit en Gebieden, pleit voor meer samenwerking en samenhang tussen publieke en private partijen om dit doel te bereiken.
“We moeten ons als een zwerm gaan gedragen om echt stappen te kunnen gaan zetten”, is Caspar De Jonge van mening. Hij doelt daarbij op overheden, marktpartijen, projectontwikkelaars; iedereen die betrokken is bij de totstandkoming van de mobiliteitstransitie en het bereiken van de gestelde klimaatdoelen. “We denken nog steeds dat we er met kleine stappen en met moeilijke discussies gaan komen. Ja het is moeilijk, maar we hebben het onszelf ook moeilijk gemaakt.”
Publieke en private domeinen moeten elkaar aan gaan vullen in toekomstige plannen. De Jonge wil de aanwezigen van de conferentie met zijn pleidooi inspireren de samenhang te zoeken en ‘bij elkaar in de keuken te gaan kijken’. “Op dit moment is de werkwijze in Nederland versnipperd. Door beleid beter te coördineren, meer met elkaar te praten en afspraken voor de lange termijn te maken, ontstaat er samenhang die cruciaal is om structurele veranderingen teweeg te brengen. Want het is zo 2030.”
Lees ook:
- Regie deelmobiliteit gebaat bij standaardisering en kennisdeling
- “Alleen samen komen we tot een mooi MaaS ecosysteem”
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?