7.000 fietsen

Een van de grootste fietsenstallingen ter wereld geopend bij Amsterdam CS

Fietsenstalling Amsterdam Centraal Station
De nieuwe fietsenstalling op Amsterdam Centraal. De nieuwe Stationsplein-stalling heeft plek voor 7000 fietsen. ANP / KOEN VAN WEEL, 2022

Na 4,5 jaar werk is woensdag een nieuwe fietsenstalling bij station Amsterdam Centraal geopend. De bewaakte stalling, die onder het water van het Stationsplein is gebouwd, heeft ruimte voor bijna 7.000 fietsen.

Vervoerswethouder Melanie van der Horst, staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) en president-directeur van de NS Wouter Koolmees stalden woensdag als eersten hun fiets. Vanaf donderdag kunnen fietsers 24 uur per dag, 7 dagen per week hun fiets parkeren, elke eerste 24 uur gratis. Aan de achterkant van het Centraal Station, aan de IJboulevard, is een tweede fietsenstalling gebouwd met plek voor ongeveer 4000 fietsen. Die opent half februari.

Droog naar de metro en trein

Voor de bouw van de stalling aan de voorkant van Centraal moest het water aan het Stationsplein weggepompt worden. Boven de fietskelder varen nu weer rondvaartboten, van en naar hun nieuwe aanlegsteigers. De fietskelder is ondergronds verbonden met de metro- en stationshal, zodat reizigers straks droog en zonder omwegen naar de trein kunnen lopen.

Met de nieuwe ondergrondse fietsparkeerruimte kunnen de vaak overvolle fietsenrekken op straat weg. Ook de fietsflat aan de westzijde van het station verdwijnt binnenkort. De flat met drie verdiepingen opende in 2001 en trekt vooral belangstelling van buitenlandse toeristen, die er vaak foto’s van maken. “Laatst was ik er weer, in de mooie lelijke fietsflat. Er was gewoon echt geen plek”, aldus wethouder Van der Horst. “Vanaf nu weet je zeker: je hebt een plek en je kan door naar je trein.” Volgens NS-directeur Koolmees komen er ook 700 ov-fietsen in de stalling.

https://twitter.com/MelanievdHorst/status/1618261220796297219

Muurwerken

Fietsers betreden de futuristische stalling via rolpaden en kunnen bij binnenkomst aan groene lampjes zien waar de vrije plekken zijn. De wanden zijn in samenwerking met het Amsterdam Museum versierd met een tijdlijn van de hoofdstad, opgebouwd uit pixels met daarin weer schilderijen en foto’s van Amsterdam. Naast de tunnel richting de metro zijn twee grote muurwerken van kunstenaar Lex Horn te zien, ieder met een gewicht van 12.000 kilo.

De nieuwe fietsgarage is niet alleen de grootste van Amsterdam, maar ook een van de grootste ter wereld. Zo is er in Tokio een stalling met bijna 10.000 plekken en kent Utrecht Centraal sinds 2019 de grootste fietsenstalling ter wereld met 12.500 plekken. In Gent zijn er plannen voor een stalling voor 17.000 fietsen. Die moet in 2027 opengaan.

Lees ook: 

Auteur: ANP

1 reactie op “Een van de grootste fietsenstallingen ter wereld geopend bij Amsterdam CS”

Reinder Rustema|26.01.23|12:59

Vanmorgen getest. De oude fietsflat is sneller. Je kan erin fietsen en het is direct aan de straat. Niet eerst 9 meter naar beneden, achter anderen wachten die niet lopen op de hellingbaan. Zeker nu de nieuwe open is zal er meer plek zijn in de fietsflat. Maar je gestalde fiets wordt wel door anderen opzij geduwd om er een fiets tussen te proppen. Dus als je met je mooie nieuwe en dure e-bike komt kan je beter van de nieuwe stalling gebruik maken. Dan kan je je snelheidswinst weer inleveren.