CU en GroenLinks: laat autoloze zondag terugkeren

Als het aan ChristenUnie en GroenLinks ligt, keert de autoloze zondag terug. De politieke partijen dienen komende week een gezamenlijk voorstel hiervoor in. Autoloze zondag is volgens Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Suzanne Kröger (GL) bedoeld als feest, maar dient ook ter bewustwording. Minister Van Nieuwenhuizen van IenW ziet het voorstel niet zitten. “Het zal maar net de verjaardag van je 80-jarige oma zijn.” 

De politici doen hun voorstel woensdag tijdens het debat over de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het plan geeft het ministerie de opdracht om het voor gemeenten makkelijker te maken een autoloze zondag te organiseren. Dik-Faber en Kröger hopen dat volgende jaar september de eerste Nederlandse gemeenten meedoen aan de wereldwijde autovrije zondag.

Geen verplichting

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is geen voorstander van een verplichte autoloze zondag. Volgens de bewindsvrouw staat het elke gemeente al vrij om zo’n dag te organiseren. “Maar ik ben er niet voor om mensen te verplichten om specifiek op een dag hun auto niet te kunnen gebruiken. Het zal maar net de verjaardag van je 80-jarige oma zijn”, zei ze in het tv-programma WNL op Zondag.

Autoloze zondagen kwamen in het verleden structureel voor. Voor zover bekend was de eerste keer in 1956, toen Egypte het Suezkanaal nationaliseerde en er problemen met de doorvoer van olie dreigden te ontstaan. Ook in de jaren ’70 waren er regelmatig zondagen dat mensen de auto moesten laten staan. Vandaag de dag worden zulke dagen ‘slechts’ in een enkele gemeente georganiseerd, zoals afgelopen jaar in Nijmegen tijdens de mobiliteitsweek. In het buitenland gebeurt dit vaker. Vorige maand nog in steden als Londen, Parijs en Brussel. Dik-Faber en Kröger waren ‘onder de indruk’ van de beelden.

Teruggeven

“De beelden zagen er feestelijk en ontspannen uit”, zegt Dik-Faber. “Mensen ontmoetten elkaar op plekken waar anders auto’s staan te ronken. Het is goed voor mens en natuur om één keer per jaar gas terug te nemen, tot rust te komen en te laten zien dat we best wat vaker zonder de auto kunnen”. “Auto’s nemen ontzettend veel plek in”, vult Kröger aan. “Stel je voor wat een feest het wordt als we de stad teruggeven aan spelende kinderen, voetgangers en fietsers?”

Autoloze zondag is volgens de politici bedoeld als ‘feest’, maar dient ook ’ter bewustwording’. Ze benadrukken dat de auto bijdraagt aan het klimaatprobleem en dat de luchtkwaliteit in grote delen van Nederland niet is goed. Autoloze zondag toont volgens hen dat er alternatieven zijn voor de auto. De fiets, de trein of elektrische bussen bijvoorbeeld.

Auteur: Jan Pieter Rottier

2 reacties op “CU en GroenLinks: laat autoloze zondag terugkeren”

Roel Sannes|17.10.19|17:11

Beroepschauffeur openbaar vervoer: Heeft geen enkel nut. Als dit om de luchtkwaliteit gaat zijn we hier al te laat mee. En er blijft een aanzienlijk deel aan vervoer en verkeer rijden als we alleen al kijken naar het openbaar vervoer en de hulpdiensten. Met èèn dag om de zoveel tijd helpt het dus voor geen meter. En: is dit nog een democraties land? mensen worden tot steeds meer dingen gedwongen. Daar zit niemand op te wachten. En zeker dit niet.

Pat Rick|14.10.19|17:47

GroenLinks verbiedt graag mensen dingen en komen de communistische trekjes van de voorlooppartij CPN weer naar boven. Mensen staat het vrij om de auto op zondag te laten staan, maar dit afdwingen gaat te ver.

De andere dagen zullen dan nog drukker zijn, omdat sommige afspraken toch gebeuren. Files worden dan langer en bereikt men dan juist niet het tegenovergestelde?