VerkeersNet organiseert dag over nieuwe regels rond milieuzones

milieuzone rotterdam FOTO Gemeente Rotterdam
milieuzone rotterdam FOTO Gemeente Rotterdam

De regels rond milieuzones veranderen. Hoe gaan de eisen eruit zien en hoe gaan betrokkenen om met de veranderingen? Over dit thema organiseert VerkeersNet een themadag. De VerkeersNet Academy: een beter milieu begint bij je zone vindt plaats op vrijdag 27 september in de Stadstimmertuin in Amsterdam.

Er verschijnen steeds meer verschillende soorten milieuzones in Nederland. Goed dat gemeentes de vrijheid hebben zegt de een, de ander noemt het een ratjetoe. Om een paar voorbeelden te noemen: de Rotterdamse milieuzone is verboden terrein voor personen- en bestelauto’s op diesel van vóór 1 januari 2001. Arnhem verbiedt weer personenauto’s op diesel van voor 1 januari 2005. En als het aan Amsterdam ligt, komen er vanaf 2030 geen vervuilende benzine- en dieselauto’s meer in de binnenstad.

Inspelen

Dat gaat veranderen: het kabinet gaat de toelatingseisen voor personenauto’s, busjes en vrachtwagens harmoniseren. Straks zijn er een paar ‘smaken’. Het voorstel ligt momenteel bij de Raad van State. Wat er verandert en hoe betrokkenen hierop kunnen inspelen, daarover gaat de VerkeersNet Academy ‘Een beter milieu begint bij je zone’ op vrijdag 27 september in de Stadstimmertuin, Amsterdam. Nauw bij het thema betrokken sprekers belichten het onderwerp vanuit meerdere kanten.

Sprekers zijn onder meer: Kaj Sanders (ministerie Infrastructuur en Waterstaat), Bertien Oude Groote Beverborg (gemeente Amsterdam), Aart Meijles (gemeente Utrecht) en Arjan de Jong (Centraal Boekhuis, namens TLN). Zij behandelen onder andere de volgende onderwerpen: wat verandert er aan de regels, en waarom? Hoe kijken gemeentes hier naar? Welke lessen leerden de gemeentes die al een milieuzone hebben? Welke maatregelen neemt de logistieke sector? Is het tijd voor nieuwe voertuigen? Hubs? En: is het wagenpark personenauto’s al wel klaar voor de nieuwe regels?

Voorbeelden

Met deze dag wil de redactie lezers informeren over de laatste ontwikkelingen en de mogelijkheid geven om mee te praten met alle direct betrokkenen. Doel is verder om inspirerende en leerzame voorbeelden aan te reiken en netwerken mogelijk te maken.

Meer informatie is te vinden op www.verkeersnetacademy.nl. Wie tijdig reserveert, profiteert van 50 euro vroegboekkorting.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.