Kenniscentrum voor innovatieve mobiliteit in aantocht

Een zelfrijdende shuttle van Navya

Groningen moet een centrum voor nieuwe vormen van mobiliteit krijgen, een zogeheten ‘Mobility Innovation Center’ (MIC). Onlangs tekenden bestuurders van de provincie, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool en Noorderpoort hiervoor een intentieverklaring.

In het centrum gaan overheden, kennisinstellingen en marktpartijen vormen van slim en innovatief vervoer onderzoeken, ontwikkelen en testen. Met de komst van het centrum, halverwege 2019, heeft Groningen naar eigen zeggen een landelijke primeur.

In het MIC moet de ontwikkeling van slimme en innovatieve mobiliteit steeds weer verder worden gebracht. Bovendien laat het centrum zien wat er in Noord-Nederland gebeurt op dit gebied. Dat overheden, kennisinstellingen en bedrijven de krachten bundelen, stuwt de impact nieuwe mobiliteitsoplossingen, is het idee van de initiatiefnemers.

Zelfrijdend vervoer

De initiatiefnemers hebben een aantal thema’s benoemd waar het MIC zich in eerste instantie op gaat richten. Onder meer de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer, via de weg, het spoor, de lucht en het water. Daarbij is er speciale aandacht voor de bereikbaarheid in landelijke gebieden en de sociale acceptatie van zelfrijdend vervoer.

Een ander thema is de ontwikkeling van communicatie tussen voertuigen, bijvoorbeeld met behulp van sensortechnologie en 5G-techniek. Op de lijst staat ook de verduurzaming van mobiliteit, zoals rijden op waterstof en batterijen en slim laden. De partijen willen ook kijken naar gedragsbeïnvloeding: hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat meer mensen buiten de spits gaan reizen?

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Kenniscentrum voor innovatieve mobiliteit in aantocht”

Jos Sluijsmans|15.11.18|14:29

Mooi dat Groningen ook een Mobility Innovation Center krijgt, en daarbij zal schone stadsdistributie ook zeker een thema zijn, maar een primeur is het niet. In 2017 is al het MIC in Arnhem geopend: https://www.han.nl/gebied/techniek/nieuws/nieuws/mobility-innovation-cente/

Het citaat van Fred Feddes moeten we ook niet vergeten:
‘Als je met lowtech hetzelfde kunt bereiken als met hightech, is lowtech slimmer. De smartest city is een fietsstad.‘ Het Parool, 2 maart 2018.