Voormalig verkeerswethouder Litjens naar adviesraad Rijkswaterstaat

Pieter Litjens, wethouder Amsterdam

De Amsterdamse oud-wethouder Pieter Litjens treedt toe tot de adviesraad van Rijkswaterstaat. Zijn benoeming gaat 1 oktober in en geldt voor drie jaar. Hij is ‘blij dat hij zich kan inzetten voor een goede bereikbaarheid van Nederland.’

Litjens voegt zich bij Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie en Henk Rottinghuis, voormalig-CEO Pon Holdings. Vet is 1 januari dit jaar lid, Rottinghuis was al lid en is sinds begin dit jaar herbenoemd voor drie jaar. Beide aanstellingen zijn nu bekend gemaakt in de Staatscourant, maar gelden met terugwerkende kracht.

GroenLinks

Pieter Litjens was in het vorige Amsterdamse college wethouder Verkeer en Vervoer voor de VVD. Zijn partij verdween na de verkiezingen uit het stadsbestuur. GroenLinks kwam als grootste uit de bus en vormt nu samen met PvdA, SP en D66 de nieuwe coalitie. Oud-staatssecretaris Sharon Dijksma (PdvA) heeft inmiddels de portefeuille verkeer en vervoer, water en luchtkwaliteit onder haar hoede.

In een interview met VerkeersNet, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, riep Litjens op tot investeringen in het openbaar vervoer, zoals in lightrail en metro. Hij wees erop dat in de komende twintig jaar een kwart miljoen woningen in regio Amsterdam bijgebouwd worden. En dat een tijdige investering van tientallen miljarden nodig is om te voorkomen dat iedereen voor de auto kiest.

Bereikbaarheid

Litjens kijkt uit naar zijn nieuwe functie. “Blij me ook via de Adviesraad de komende tijd in te kunnen blijven zetten voor een goede infrastructuur en bereikbaarheid van Nederland!”, schrijft hij op Twitter.

De adviesraad van Rijkswaterstaat bestaat sinds mei 2007. De raad heeft, zo meldde Rijkswaterstaat destijds, “een adviserende rol over het gehele werkterrein van Rijkswaterstaat.” De raad adviseert over maatschappelijke trends die de rol en taken van Rijkswaterstaat kunnen beïnvloeden. En geeft ook advies over koersdocumenten, reorganisaties met grote omvang en/of afstoten van taken, taakveranderingen, herinrichting van bedrijfsprocessen, kennismanagement, innovaties en de kwantiteit en kwaliteit van personeel.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur voor Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor de andere ProMedia-websites.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.