Twente Mobiel haalt dagelijks zo’n 2000 auto’s uit de spits

Twente Mobiel adviseert werkgevers en werknemers over alternatieve manieren van reizen. FOTO Twente Mobiel/Cynthia Fotografie

Dagelijks 2.013 auto’s minder in de spits: dat was de doelstelling van Twente Mobiel voor de periode 2015-2017. Met een score van 99 procent is dat doel vrijwel geheel behaald, meldt de leiding van het project. Twente Mobiel is onderdeel van provincie Overijssel en richt zich op het stimuleren van slimme en duurzame mobiliteit onder werkgevers en werknemers. Ruim honderd werkgevers hebben zich hierbij aangesloten.

De doelstelling voor deze periode was om dagelijks 2.013 auto’s minder op de weg te hebben tijdens de spits. Samen met diverse werkgevers in de regio heeft Twente Mobiel allerlei acties en projecten uitgevoerd om het autogebruik te verminderen en om andere vervoersmiddelen te stimuleren voor het woon-werkverkeer. De resultaten van al deze acties zijn onlangs bekend gemaakt.

Projectleider Rob Soeters: “Met een score van 99 procent hebben we ons doel vrijwel geheel behaald. Een prachtig resultaat, waar we trots op zijn. Vooral ook omdat we dit samen met de werkgevers en werknemers in Twente voor elkaar hebben gekregen.”

Fietsmaatjes

Het project Fietsmaatjes heeft een grote bijdrage geleverd aan de resultaten, aldus Twente Mobiel. Ongeveer 250 Twentse bedrijven deden mee aan deze fietsactie. Hiermee konden medewerkers elkaar stimuleren om naar het werk te fietsen.

Aan het einde van de fietsactie bleek dat 1.900 automobilisten hadden gefietst, samen hadden ze meer dan 1,6 miljoen kilometers. 94 procent van de deelnemers gaf aan (zeer) tevreden te zijn over naar het werk fietsen. Zo tevreden zelfs dat ze ook willen blijven fietsen.

Elektrische fietsen

Ook in de thuiszorg heeft Twente Mobiel diverse acties opgezet om het gebruik van elektrische fietsen te stimuleren. Zo hebben de medewerkers van de thuiszorgorganisaties Livio en Zorggroep Manna acht maanden lang tot grote tevredenheid een elektrische fiets uitgeprobeerd voor hun dagelijkse huisbezoeken. Medewerkers noemden de e-fiets volgens Twente Mobiel gezonder, goedkoper, milieuvriendelijker en gemakkelijker dan de auto. Ook wilden bijna alle werknemers de e-fiets blijven gebruiken.

Op het bedrijvenpark ’t Lochter in Nijverdal en de Bedrijvenkring Bornsestraat Almelo hebben diverse bedrijven elektrische bedrijfsfietsen aangeschaft. Die kunnen hun medewerkers gebruiken voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer. Het project zorgde volgens Twente Mobiel voor vermindering van autokilometers en CO2-uitstoot en had bovendien een positief effect op de gezondheid van de medewerkers.

Mobiliteitsbattle

Naast het stimuleren van het fietsgebruik organiseerde Twente Mobiel ook samen met diverse bedrijven een Mobiliteitsbattle. Tijdens deze wedstrijd namen tal van Twentse bedrijven en organisaties, verenigd in verschillende teams, het tegen elkaar op. Vier maanden lang probeerden deze teams hun rijgedrag zodanig aan te passen, dat ze brandstofkosten en CO2-uitstoot flink verminderden.

De mobiliteitsbattle heeft volgens Twente Mobiel geleid tot duizenden euro’s aan brandstofbesparing en een CO2-reductie van bijna 10 procent.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.