Veilig Verkeer Nederland geeft verkeersles aan vluchtelingen

vluchtelingenDiverse VVN-vrijwilligers zetten zich in om vluchtelingen de basisregels van het verkeer bij te brengen. Daarbij gaat het voornamelijk om de plaats op de weg, voorrangsregels, verkeersborden en regels bij spoorwegovergangen.

Er bestaat behoefte aan een basismodule verkeer die ingezet kan worden voor mensen die tijdelijk in Nederland wonen en onbekend zijn met de verkeersregels zoals deze in ons land gelden. Vluchtelingen die hier net aankomen hebben vaak geen idee wat hun plek in het verkeer is, constateert VVN. Waar ze bijvoorbeeld over kunnen steken en welke wegen verboden zijn voor fietsers en voetgangers. In Venlo werden enkele weken geleden op de A67 drie Syrische vluchtelingen van de snelweg gehaald. Ze fietsten zonder licht op de vluchtstrook en waren op weg naar Zaltbommel, bijna 100 kilometer van Venlo. Voor zover bekend zijn er nog geen grote ongelukken gebeurd met vluchtelingen in het verkeer.

Het balletje is gaan rollen nadat lokale AZC’s zoals in Limburg en Zuid-Holland bij VVN aanklopten voor verkeerslessen. Veilig Verkeer Nederland heeft hiervoor een module ontwikkeld in meerdere talen die door de VVN vrijwilligers kan worden ingezet op aanvraag van de AZC’s. Ook zullen zij de AZC’s actief benaderen om deze lessen aan te bieden.

Overigens meldt de SBV (stichting bevordering verkeerseducatie) dat men ook een module en diverse boeken beschikbaar heeft op verschillende niveaus voor deze groep mensen. SBV organiseert al geruime tijd lessen voor vluchtelingen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.