‘Safety Deal’ moet leiden tot betere ongevalsregistratie

NVVC Brabanthallen in Den Bosch i.o.v Ton Hendriks

#KL131738Een aantal organisaties ondertekent een ‘Safety Deal’ met als doel de registratie van verkeersongevallen op korte termijn te verbeteren. De partijen beloven zich maximaal in te spannen voor een betere ongevalsregistratie.

Politie, Verbond van Verzekeraars en VIA zijn de initiatiefnemers. Ze willen hiermee onder andere het STAR-project (Smart Traffic Accident Reporting) in de belangstelling brengen. Om alle ongevallen te registreren worden hierbij de gegevens van de politie en verzekeraars samengevoegd.

De STAR Safety Deal wordt daarnaast ondertekend door acht belanghebbende partijen: Rijkswaterstaat, IPO, VVN, SWOV, VeiligheidNL, ANWB, Fietsersbond en VVN Nederland.

Het STAR-initiatief betekent dat betrokkenen bij een verkeersongeval zelf basisgegevens over het voorval op een eenduidige wijze digitaal registreren. De bestaande app MobielSchadeMelden van de verzekeraars krijgt hiertoe extra opties zodat alle verschillende soorten verkeersongevallen zijn te registreren, op termijn ook ongevallen met bromfietsers, fietsers en voetgangers.

De ongevallencijfers komen via de online registratie ‘real time’ beschikbaar in ViaStat. Dat wil zeggen dat binnen enkele uren nadat het ongeval heeft plaatsgevonden de eerste gegevens al beschikbaar komen.

De politie is eind 2013 begonnen met een verbeterde registratie van ongevallen waarbij agenten aanwezig zijn, onder de noemer KenmerkenMeldingPlus. Deze gegevens zijn sinds 2014 beschikbaar. Vanaf het derde kwartaal van 2014 zal de vernieuwde applicatie MobielSchadeMelden klaar zijn voor gebruik.

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.