Zuid-Holland start met lesprogramma omgaan met landbouwverkeer

Veilig landbouwverkeerRuim 350 kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in Ouddorp (Zuid-Holland) klommen op de tractor en combine om te ervaren hoe het is om als bestuurder van een groot landbouwvoertuig goed om te gaan met fietsers zoals zijzelf. Het was tevens de introductie van een lesprogramma dat is opgezet door CUMELA, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra.

CUMULA heeft veilig (land)bouwverkeer tot speerpunt uitgeroepen voor de komende jaren.

Jaarlijks vallen bij ongevallen met landbouwverkeer in Nederland zo’n 16 doden en 100 ernstig gewonden.

Specifiek voor scholieren van de hoogste groepen van het basisonderwijs is daarom het lesprogramma ’Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL)’ ontwikkeld.

Bij dit lesprogramma krijgen 11- en 12-jarigen in een dagdeel praktische kennis en informatie over verkeerssituaties en de grote opvallende landbouwvoertuigen van de medewerkers van loon- en grondverzetbedrijven zélf.

Het is de bedoeling dat in 2013 en 2014 het programma tientallen keren door het hele land georganiseerd wordt. Per provincie organiseert CUMULA startbijeenkomsten om het lesprogramma onder de aandacht te brengen. De regionale beroepsopleidingen zijn hierbij de organisatorische spil; een docent aangevuld met ouderejaars studenten zorgen voor de begeleiding van de basisschoolleerlingen bij de verschillende machines.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.