‘Natuurlijk sturen’ haalt weinig uit

bocht boerderij hagenOm ervaring op te doen met het concept ‘Natuurlijk Sturen’ zijn de effecten op twee locaties in Limburg onderzocht. Het resultaat laat geen veiligheidsverbetering zien, voor fietsers is er wellicht zelfs een negatief effect.

‘Natuurlijk Sturen’ is een concept waarbij ‘natuurlijke’ maatregelen en gebiedseigen kenmerken de verkeersveiligheid positief moeten beïnvloeden. Zo zijn op de N281 tussen Baneheide en Nijswiller (80 km/uur) schuin geplaatste hagen langs de wegkant vlak voor zijwegen aangebracht. Ook zijn kruispunten met bomen gemarkeerd. En in de Dorpsstraat in Slenaken (50 en 60 km/uur) zijn buiten de bebouwde kom rode fietsstroken aangebracht. Bij de overgang naar de bebouwde kom en bij een andere aandachtslocatie, zijn rode klinkervlakken dwars over de weg geplaatst. Ook zijn er hagen langs de weg aangebracht.
De SWOV heeft het effect van de maatregelen proberen na te gaan, maar de periode van de nasituatie was te kort, en de omvang van de twee gebieden te klein, om na te zien of de maatregelen een effect op ongevallen hadden. Ze hadden in ieder geval weinig effect op de rijsnelheden. De hagen (recht of schuin geplaatst) langs de weg bleken in dit onderzoek geen neiging tot vertragen op te roepen. Wel merken de onderzoekers daarbij op dat ze ten tijde van het onderzoek nog aan de kale kant waren). En markering van kruispunten door bomen bleek ook niet tot langzamer rijden te leiden. Rode fietsstroken lokten eveneens geen snelheidsvermindering uit neiging.  De SWOV waarschuwt dat enkele van de maatregelen onbedoelde negatieve effecten kunnen hebben. De bomen en hagen langs de N281 maken fietsers langs de weg en verkeer uit de zijwegen minder goed zichtbaar. In Slenaken is het voor automobilisten mogelijk nog steeds onvoldoende duidelijk wanneer men binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Het wegbeeld wijzigt namelijk niet. En het rode klinkervlak bij de boerderij bleek in dit onderzoek vooral tot meer aandacht voor een boerderij te leiden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.