Fietsdepot Eindhoven van start

Over parkeermogelijkheden voor fietsen is de afgelopen tijd veel discussie in Eindhoven. Een bron van ergernis zijn onder andere fietswrakken en te lang gestalde fietsen (weesfietsen) in de fietsrekken en de deels mislukte experimenten met geautomatiseerde systemen om fietsen te stallen.  Vanaf half april start de gemeente daarom met een fietsdepot om enige orde in de fietschaos te scheppen.

De komst van het Fietsdepot moet ervoor zorgen dat er weer genoeg plaats komt voor gewone fietsen, vooral in de fietsenrekken in de binnenstad. Medewerkers van het Fietsdepot ruimen, in opdracht van de gemeente, fietsen op in de stad. Ze worden tijdelijk opgeslagen in de Fietsdepot-loods aan de Kanaaldijk-Zuid. Een fiets wordt alleen meegenomen als hij te lang (langer dan 28 dagen) geparkeerd staat, of zoveel gebreken vertoont dat het eigenlijk een wrak is. Fietswrakken worden meteen uit de rekken gehaald. Voordat andere fietsen naar het depot worden afgevoerd, hangt de gemeente eerst een label aan de fiets waarop staat tot wanneer een eigenaar zelf de tijd heeft om zijn fiets weg te halen. Doet hij dat niet, dan halen de medewerkers van het Fietsdepot de fiets op. Ook fietsen die overduidelijk gevaarlijk geparkeerd staan worden opgeslagen in het Fietsdepot.
Inmiddels kennen zo’n 14 gemeenten in ons land een Fietsdepot, ook wel bekend als AFAC (Fiets Afhandel Centrale), onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Zwolle.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.