IKEA: lokaal personeel werven leidt tot minder reiskilometers

Van de 380 medewerkers van IKEA Amersfoort komen er ongeveer 300 met fiets of ov ondanks het feit dat de woonwinkel op bedrijventerrein Vathorst ligt. Dat komt vooral omdat bij het werven van personeel de voorkeur wordt gegeven aan mensen die dichtbij wonen.
IKEA heeft vooral gezocht naar personeel dat binnen een bepaalde afstand en reistijd van de vestiging in Amersfoort woont. Een korte reistijd leidt tot minder milieubelasting en biedt werknemers ook een betere balans tussen werk en privé, zo stelt het bedrijf. Dat betaalt zich uit in een beter imago en trouwere werknemers.Het ging niet strikt om het aantal kilometers of het aantal minuten, maar vooral om de vraag of de vestiging goed bereikbaar is voor de werknemers.
De meeste personeelsleden wonen in Amersfoort en in omliggende dorpen zoals Hoevelaken en Nijkerk. Vanaf deze plaatsen is IKEA goed bereikbaar met een fiets, brommer of ov. Van de 380 medewerkers komen er ongeveer 300 met fiets, bromfiets of ov naar het werk. Van deze groep reist 70% met de fiets of brommer, 30% met de bus.
IKEA heeft geen beleid om autorijden te ontmoedigen. Er is een vergoeding voor woon-werkverkeer en die krijgt iedereen, ongeacht het vervoermiddel. Wie dan met de fiets gaat, is dus wel goedkoper uit. Maar iemand die een late dienst draait en zich dan onveilig voelt als hij ’s avonds nog op de fiets naar huis moet, kan gewoon met de auto. Wel is er een overdekte fietsenstalling en douches met lockers. Samen met andere bedrijven realiseerde men betere verlichting op het bedrijventerrein om de sociale onveiligheid te verminderen. En ook een bushalte voor de deur werd met prioriteit gerealiseerd.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.