Op uitwijkroutes alles op groen bij calamiteiten

Het tijdelijk aanpassen van de groentijden blijkt de belangrijkste maatregel te zijn om de capaciteit op uitwijkroute te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek van DTV Consultants naar effectiviteit van uitwijkroutes bij calamiteiten.
Eén van de ideeën uit het project “Fileproof ” van het Ministerie van verkeer en Waterstaat betreft uitwijkroutes. De essentie van dit idee is om bij een langdurige blokkade op het hoofdwegennet de weggebruiker om te leiden via alternatieve (vaste) routes op het onderliggend wegennet.
Ook de provincie Zuid-Holland is bezig met uitwijkroutes. In geval van calamiteiten op het hoofdwegennet wijst de operator via het onderliggend wegennet alternatieve routes aan. In een draaiboek staat welke route moet worden aangewezen en ook welke aanvullende maatregelen (bijvoorbeeld het plaatsen van tekstkarren en het informeren van hulpdiensten) hierbij moeten worden getroffen.
Een bijzondere maatregel in dit kader, die nog niet was uitgewerkt, betreft het aanpassen van de verkeersregelinstallaties om de verkeersdoorstroming ten tijde van een calamiteit op de uitwijkroute te optimaliseren. DTV Consultants heeft in opdracht van de provincie het draaiboek aangevuld, door de bestaande verkeersregelinstallaties per uitwijkroute te inventariseren en per installatie de mogelijke aanpassingen aan te geven. Alle kruispunten zijn hiervoor gecategoriseerd in licht, middelzwaar en zwaarbelaste kruispunten. Op lichtbelaste kruispunten is met aanpassingen van de verkeersregeling zelfs in de spitsen relatief veel winst te behalen.
Het tijdelijk aanpassen van groentijden alleen is echter niet altijd voldoende. Zo moet soms ook de hiaattijd worden aangepast of moeten bepaalde kruispuntspecifieke parameters worden gewijzigd. Het blijkt dat het eerste kruispunt met verkeerslichten op een uitwijkroute het meest bepalend is. De te wijzigen parameterinstellingen zijn per kruispunt in een maatregelenblad uitgewerkt.
In het kader van dit project is een rekenmodule ontwikkeld, waarmee door het aanpassen van de groentijden, snel de effecten van alle mogelijke aanpassingen op de doorstroming kunnen worden bepaald. Op de uitwijkroute wordt hiermee bepaald wat de extra verwerkingscapaciteit is en daarnaast is af te leiden waar eventuele wachtrijen ontstaan en hoe lang deze naar verwachting zullen worden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.