Werkgevers zetten nieuwe stap in schoner maken zakelijke mobiliteit

Thalys. FOTO: Archief SpoorPro

Op afstanden onder de 700 kilometer de trein pakken. Het is een van de maatregelen die verschillende grote werkgevers in Nederland, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, hebben afgesproken om hun CO2-voetafdruk als gevolg van zakelijk vliegverkeer te verkleinen. Zo moet hun ambitie, halvering van de CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke mobiliteit in 2030, dichterbij komen.

Op een bijeenkomst, een aantal weken terug, sloegen 24 organisaties de handen ineen. Samen wilden ze beleid doorvoeren om het eigen zakelijke vliegverkeer te verduurzamen. Ze tekenen onder meer voor de doelstelling om minimaal zeven van de vijftien ontwikkelde ‘best practices’ vóór 2022 door te voeren.

Daaronder valt bijvoorbeeld: alleen vliegen op afstanden boven 700 kilometer. Naar bijvoorbeeld Frankfurt, Londen en Parijs is de trein volgens hen een prima alternatief. Een andere maatregel luidt: investeren in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen of synthetische brandstoffen.

Nieuwe bestemmingen

Met het implementeren van zulke maatregelen willen de bedrijven proactief stappen zetten om de milieu-impact van zakelijke reizen, zoals uitstoot van CO2 en stikstof, in te perken. Zo moet de ambitie van de coalitie, halvering van de CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke mobiliteit in 2030, dichterbij komen.

Tegelijk doet de coalitie een oproep aan de spoorwegbedrijven om de frequentie van de internationale verbindingen te verhogen en reistijd te verkorten naar nieuwe bestemmingen.

Commitment

Wineke Haagsma, Director corporate sustainability bij PwC, een van de ondertekenaars: “Binnen PwC hebben we een CO2-schaduwprijs van 100 euro per ton CO2 afgesproken. Met dat geld streven we ernaar om in 2030 100 procent circulair te opereren. Daarbij past ook een commitment op het reduceren van ons zakelijk vliegverkeer bij.”

Miriam Hoekstra, directeur Operatie van Schiphol Groep, een andere ondertekenaar: “Schiphol is als luchthaven klimaatneutraal en werkt hard aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daar hoort schoon reizen van de eigen medewerkers bij, zowel in het dagelijks woon- werkverkeer alsook bij de zakelijke reizen in binnen en buitenland.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Werkgevers zetten nieuwe stap in schoner maken zakelijke mobiliteit”

Pat Rick|06.12.19|17:15

De vereniging heeft een veel realistischere benadering door eerst snelle verbindingen te hebben voordat ze mensen op pad sturen, dan Van Boxtel, GL en milleuclubs die mensen tot een lange reis in de trein veroordelen. Betalen zij dan de extra reistijd of productiviteitsverlies?

Want de sleutel ligt toch bij de verbindingen. Mogelijk kan de Lelylijn dan een schakel zijn in de verbinding met Bremen/Hamburg – Kopenhagen – Malmo. Of verdubbeling bij Dulken voor een snelle IC Eindhoven-Roergebied