Pon wint MaaS-pilot Rotterdam The Hague Airport

Nieuwe elektrische Greenwheels FOTO Greenweels

Pon, bekend als importeur van Volkswagen en fabrikant van Gazelle, heeft de aanbesteding van de MaaS-pilot in de regio Rotterdam gewonnen. Ook De REISinformatiegroep, Tranzer, Deloitte en CGI zijn betrokken. De verwachting is dat de reiziger vanaf medio 2020 kennis kan maken met deze manier van reizen onder het label MOVES.

In mei 2019 schreven Schiphol Real Estate, Rotterdam The Hague Airport, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeenten Den Haag en Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en De Verkeersonderneming een aanbesteding uit om met een MaaS-pilot aan de slag te gaan. Deze pilot richt zich op de regio Rotterdam Den Haag met speciale focus op Rotterdam The Hague Airport. Het vliegveld is nu het makkelijkst bereikbaar met de auto, maar dat moet veranderen. De winnaar heeft de opdracht om binnen twee jaar een zelfstandige business case te draaien.

Next Urban Mobility (ook onderdeel van de Pon-organisatie, maar binnenkort samengevoegd met Hely) won, later zijn de MaaS-diensten in een meer overkoepelende unit MS&R ondergebracht. Idee daarachter: dan ontstaat het makkelijkst samenwerking met de andere Pon-onderdelen. Pon is importeur van de auto’s van de Volkswagengroep, fabrikant van Gazelle, eigenaar van Greenwheels-deelauto’s, en ontwikkelaar van HUUB en Shuttel, respectievelijk mobiliteitshubs en een mobiliteitskaart.

Van de grond krijgen

Pon doet het niet alleen; er sluiten nog andere partijen aan. De REISinformatiegroep, ontwikkelaar van reisplanner 9292, doet mee. Net als Tranzer, dat nationaal en internationaal mobiele tickets voor OV en andere deeldiensten verzorgt. Deloitte is betrokken vanuit haar expertise in innovatie, co-creatie en monitoring. Ook IT-bedrijf CGI maakt deel uit van het samenwerkingsverband.

Roger Demkes, directeur van De Verkeersonderneming, laat weten ‘erg blij’ te zijn met deze winnaar. “Het zijn allemaal partijen met kennis van mobiliteit én reizigers. Nu de aanbesteding is afgerond gaan we in samenwerking met het consortium aan de slag om Mobility as a Service in deze regio echt van de grond te krijgen.”

Er zijn inmiddels meer pilots gegund. In Leidsche Rijn gaat Innovactory aan de slag. Op de Zuidas heeft het consortium van Over Morgen, Radiuz, Amber en Transdev gewonnen. In Limburg is Arriva aan zet.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.