Shuttle Drimmelen geeft inzicht in uitdagingen platteland

Zelfrijdende shuttle in Drimmelen. FOTO Provincie Noord Brabant
Zelfrijdende shuttle in Drimmelen. FOTO Provincie Noord Brabant

In de gemeente Drimmelen startte deze week een proef met zelfrijdend vervoer. Het autonome voertuig is opgenomen in de dienstregeling van Arriva en gaat tien weken lang rond rijden over de jachthaven van Drimmelen. De zelfrijdende bus gaat in een complexe omgeving en tussen andere weggebruikers rijden.

Het voortraject leverde volgens de betrokken partijen, waaronder de gemeente, Arriva en de Provincie Noord-Brabant, al veel waardevolle gegevens op. Onder meer over wat zelfrijdend vervoer vraagt van de omgeving waar het in rijdt.

Nu de zelfrijdende shuttle daadwerkelijk rond gaat rijden en passagiers gaat vervoeren, kan verder onderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld naar de beleving, het gemak en comfort van inzittenden, het gedrag van andere weggebruikers en de functionaliteit in relatie tot gebiedsontsluiting en (last mile-) openbaar vervoer.

Toeristisch

Dat zijn relevante vragen, want de provincie denkt momenteel na over hoe het OV binnen haar grenzen er in de toekomst uit moet gaan zien. Recent stelde de provincie in samenspraak met deskundigen en reizigers een nieuwe OV-visie op.

Hiermee speelt de provincie in op de opkomst van Mobility as a Service

Met de visie speelt de provincie in op de opkomst van het mobiliteitsconcept Mobility as a Service. In de plannen staan de kaders voor de ontwikkeling van gedeelde mobiliteit. Dit is het huidig openbaar vervoer, maar ook nieuwe vormen, zoals flexibel busvervoer, zelfrijdend vervoer en deelsystemen.

Dat moet een oplossing vormen voor de uitdagingen in de landelijke gebieden in de provincie. Daar komt het aanbod aan openbaar vervoer niet altijd overeen met de behoeften van de inwoners. Met de proef met de zelfrijdende shuttle willen de partners ervaring opdoen met deze nieuwe vorm van mobiliteit. En voor Drimmelen is het een mooie voorziening midden in het toeristische seizoen.

Den Haag

De gemeente Drimmelen werkt samen met de provincie Noord-Brabant, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft. Het project wordt gerealiseerd met financiƫle steun van de provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant.

Momenteel vinden meer proeven met zelfrijdende shuttles plaats in Nederland. Onder meer in Den Haag. Het gaat om de HagaShuttle, die tussen de OV-halte Leyenburg en de hoofdingang van het HagaZiekenhuis pendelt. In het Groningse Scheemda rijdt een shuttle tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.