Geluidscherm dat zonlicht vangt officieel in gebruik genomen

Solar Highway Uden. FOTO Rijkswaterstaat

Aan de oostzijde van de snelweg A50 in Uden verrees afgelopen maanden een geluidscherm met daarin tweezijdige zonnepanelen. Het pilotproject Solar Highways is nu officieel in gebruik genomen. Achttien maanden lang wordt de energieopbrengst van het zonnegeluidsscherm gemeten.

Minister Cora van Nieuwenhuizen opende het innovatieve project op 18 februari. Met het inpluggen van een stekker gaf ze, samen met de samenwerkingspartners, symbolisch het startsein. Solar Highways is een initiatief van Rijkswaterstaat, Solar Energy Application Centre (SEAC), Energie Centrum Nederland (ECN) en de gemeente Uden. Het project is in samenwerking met Heijmans gerealiseerd en krijgt subsidie van de Europese Unie.

Ideale plek

Centraal in het project staat een 400 meter lang geluidscherm waarin 136 tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen, zijn geïntegreerd. Dat is op deze schaal nog niet eerder ontwikkeld en toegepast, benadrukken de samenwerkingspartners.

De A50 bij Uden bleek de ideale plek voor het zonnescherm. Het scherm dat er stond bood onvoldoende bescherming meer tegen geluidsoverlast en moest ’toch’ vervangen worden. Ook ligt de weg in de goede hoek: in noord-zuidrichting. De tweezijdige zonnepanelen krijgen daardoor namelijk in de ochtend en avond langer en meer zonlicht dan zonnepanelen die alleen op het zuiden gericht staan.

Meten

Het laatste paneel van de in totaal 136 geluidwerende zonnepanelen was afgelopen november al ingehangen. Begin december is het innovatieve zonnegeluidscherm aangesloten op het net en sinds dat moment wordt de eerste groene stroom opgewekt: naar verwachting genoeg om 40 tot 60 huishoudens van stroom te voorzien.

Gedurende 18 maanden meet het SEAC de energieopbrengst van het zonnegeluidsscherm. Daarvoor worden enkele proefvakken ingericht met bijvoorbeeld verschillende schoonmaakregimes. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidschermen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.