Google auto leert met fietsers om te gaan

googleZelfsturende auto’s en fietsers. Dat gaat niet samen zo zou je denken. Maar Google werkt er serieus aan.

Fietsers zijn snel en behendig, zo erkennen ingenieurs van het Google Self-Driving Car Project. Dat maakt het lastig om te anticiperen op hun bewegingen. Maar, aldus Google, onze auto’s herkennen fietsers als speciale weggebruikers. En ze worden zo geprogrammeerd dat ze ruim afstand houden.

Google geeft als voorbeeld de situatie waarbij een fietser een geparkeerde auto passeert die net de deur opent. De Google auto zal dat opmerken en afremmen of uitwijken om de fietser de ruimte te geven naar het midden van de rijbaan uit te wijken.

En de auto zal fietsers ook niet naar de rand van de weg dwingen, zelfs al fietst de fietser op het midden van de weg en is er genoeg ruimte.

De software wordt ook geleerd bepaalde gedragingen van de fietser op te merken om beter te kunnen reageren. Zo herkent de auto het als een fietser zijn hand uitsteekt om af te slaan en hij kan er rekening mee houden. De auto kan trouwens ook verschillende soorten fietsen onderscheiden, zoals bijvoorbeeld tandems en fietsen met kinderzitjes.

Omdat de auto 360 graden rondom kan zien, worden fietsers beter opgemerkt, aldus Google. Als voorbeeld toont het bedrijf een video van een situatie waarbij een fietsers midden op de weg gaat rijden, en er ook nog een fietser tegen de rijrichting in komt rijden. De Google auto ziet ze en reageert op de goede manier (zie de video vanaf minuut 25). Het direct daarop volgende beeld is overigens ook interessant. De Google auto belandt in een situaties waar hij geen raad mee weet. Maar dat gegeven is op zich al voldoende om hem te laten afremmen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.