Tik op vingers voor zorginstellingen Den Helder na onrechtmatige aanvragen Wmo-vervoer
Den Helder heeft eerder dit jaar zeven zorginstellingen in de gehandicaptenzorg en psychiatrie op de vingers getikt. De gemeente heeft vastgesteld dat zij aanvragen voor Wmo-vervoer hadden gedaan voor bewoners die daar geen recht op hebben.
Het gaat hierbij om bewoners die in de instellingen verblijven met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg). Zij hebben geen recht op Wmo-taxivervoer, omdat dit type vervoer niet geldt als algemene voorziening.
“Als gevolg hiervan willen we u vriendelijk vragen om geen Wmo-taxivervoer aanvragen te doen voor inwoners die intramuraal verblijven met een Wlz-indicatie”, schrijft de gemeente in een brief aan de organisaties. “Wij rekenen erop dat u als zorgaanbieder ons hierbij zult helpen en dat we samen kunnen werken aan een eerlijke en duidelijke toekenning van maatwerkvoorzieningen vanuit de Wmo aan onze inwoners.”
Bijscholen
Volgens de gemeente waren de betreffende zorginstellingen niet op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving. Volgens een woordvoerder heeft dat te maken met een bijscholing van in dienst zijnde Wmo-consulenten vlak na de coronaperiode, die heeft geleid tot nieuwe inzichten in de wet- en regelgeving. “Hierop is de praktijk aangepast, waaronder het niet langer verstrekken van individueel vervoer per taxi van bewoners die intramuraal in een Wlz-instelling verblijven.”
Op de vraag hoe Den Helder in de toekomst onrechtmatig gebruik van Wmo-vervoer gaat voorkomen, antwoordt de woordvoerder: “Aangezien voor individueel vervoer per taxi een melding dient te worden ingediend bij de gemeente waarna een onderzoek volgt, wordt iedere melding individueel onderzocht om op die manier onrechtmatigheden zoveel mogelijk te voorkomen.”
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?