'Halen de 25 ton niet'

KNV: touringcarbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7 Purmerend

Wegwerkzaamheden aan de A7 bij Purmerend aan de brug over het NoordHollands kanaal. De steunpunten van de brug kunnen het zware verkeer niet meer aan en moeten aangepast worden. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Keesnan Dogger

Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

De afsluiting is volgens demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) nodig om werkzaamheden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren. KNV-voorzitter Bertho Eckhardt zegt begrip te hebben voor het uitsluiten van de kans op ongelukken. “Maar de wegbeheerders schieten nu met een kanon op een mug, want onze bussen zijn niet te zwaar, zelfs niet als ze volledig bezet zijn met passagiers en bagage. Want dan nog komen de touringcars niet boven de 18 ton uit”, stelt hij.

Schade

De afgelopen maand werd door veel vrachtverkeer die gewichtsbeperking aan de laars lapt. Er reden tot wel vierhonderd te zware vrachtwagens per dag, stelt KNV. Dat als gevolg daarvan de touringcarsector zonder enig voorafgaand overleg de rekening gepresenteerd krijgt, noemt Eckhardt “onbegrijpelijk”. “De schade voor de sector door deze onnodige afsluiting is enorm. We roepen Rijkswaterstaat op de afsluiting voor bussen onmiddellijk ongedaan te maken. Ook zullen we op de kortst mogelijke termijn contact opnemen met minister Harbers om met een snelle oplossing te komen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP