TX-Keur

Samenwerking IIVN en sneleentaxi werpt vruchten af: meer chauffeurs bezitten keurmerk

TX-Keur, keurmerk, taxi, TX
De TX-Keursticker. Foto: ProMedia/Bart Pals

Steeds meer taxichauffeurs die onder de vlag van sneleentaxi ritten uitvoeren, zijn in het bezit van het TX-keurmerk. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen het taxiplatform en certificeringsinstelling IIVN, dat in 2019 van start ging. Een win-win-situatie waar vooral de chauffeurs profijt van hebben.

“Chauffeurs die het keurmerk bezitten komen daardoor in aanmerking voor ritten waarvoor het TX-keurmerk vereist is”, legt sneleentaxi-directeur Sven Braam uit. “Dat kunnen ritten zijn voor opdrachtgevers, maar ook voor particulieren. Dankzij het keurmerk komen chauffeurs in aanmerking voor nog meer ritten.”

Het aantal taxichauffeurs dat onder de vlag van taxiplatform sneleentaxi ritten uitvoert en het keurmerk bezitten, is sinds de samenwerking met certificeringsinstelling IIVN flink toegenomen. Steeds meer chauffeurs zien de meerwaarde ervan in, iets wat volgens Braam niet altijd het geval is geweest. “Samen met IIVN hebben we het keurmerk gepromoot, waardoor er meer vraag naar is ontstaan. We zijn blij dat we samen zoveel mogelijk chauffeurs aan het keurmerk hebben kunnen helpen.”

Inspectiedag

De samenwerking tussen sneleentaxi en certificeringsinstelling IIVN startte in 2019, toen het taxiplatform zelf het TX-Keurmerk wilde behalen. Sindsdien organiseren beide partijen vier keer per jaar een inspectiedag. “Op die dagen controleren we of de chauffeurs aan de regels van het TX-Keurmerk voldoen”, legt IIVN-directeur Terry Bouhuizen uit. “De eisen die in het reglement staan hebben we doorvertaald naar een checklist. Ondernemers kunnen daardoor via een A4’tje zien waar ze allemaal aan moeten voldoen, willen ze de inspectie succesvol doorlopen. IIVN inspecteert volgens de TX-Keur norm en sneleentaxi kijkt vooral naar de chauffeur en de staat van het voertuig.”

Beide partijen spreken over een goede samenwerking. “IIVN is flexibel en heel makkelijk benaderbaar”, zegt Braam daarover. “Neem bijvoorbeeld de inspectiedagen. Voor ons komt zo’n inspectiedag soms niet goed uit. IIVN beweegt daar heel makkelijk in mee. Ook denken ze aan de achterkant vaak met ons mee over eventuele oplossingen, waardoor onze chauffeurs hun materialen op orde hebben. Daar zetten ze zich enorm voor in.”

Zowel zzp’ers, bedrijven met personeel en taxicentrales kunnen bij IIVN een offerte aanvragen.

Lees ook:

Auteur: Redactie