Babbeltruc

OM eist celstraf tegen 21-jarige taxichauffeur om helpdeskfraude

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar
Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 210 dagen celstraf geëist tegen Ashraf A, waarvan 55 voorwaardelijk. De 21-jarige Amsterdamse taxichauffeur wordt door het OM verdacht van het plegen van helpdeskfraude, waar minimaal twee mensen de dupe van zijn geworden. 

Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens het OM zou A. betrokken zijn geweest bij een babbeltruc, waarmee hij samen met een 15-jarige medeverdachte meerdere mensen geld aftroggelde door zich voor te doen als bankmedewerker. Aan de deur vertelde het tweetal aan de slachtoffers dat hun bankrekeningen gevaar liepen. “Met de auto, die hij huurde om taxiritjes mee te rijden, werden bankpassen en pincodes bij slachtoffers thuis opgehaald”, tikt de regionale omroep op.

A. ontkent met klem dat hij iets met de fraude te maken heeft. “Ik was de taxichauffeur die hem van A naar B reed, meer niet”, zegt hij over de ritjes die hij aflegde. De 15-jarige medeverdachte stak tegenover de politie echter een ander verhaal af. “De tiener verklaarde namelijk dat A. wist waar ze naartoe moesten rijden en dat hij hem de instructies gaf, zoals een ophaalcode die hij aan de deur moest zeggen.”

Laag en verwerpelijk

De officier van justitie acht deze verklaring geloofwaardig. “Er zijn twee slachtoffers van 71 en 75 jaar opgelicht. Kwetsbare mensen. Het is laag, het is verwerpelijk”, zei ze daar woensdag over tijdens de zitting. De openbaar aanklager eiste daarom 210 dagen cel, waarvan 55 voorwaardelijk tegen Ashraf A. Mocht de rechter hierin meegaan, dan hoeft A. echter niet de cel in. Hij heeft namelijk al 155 dagen in voorarrest gezeten. Wel hangt hem een andere straf boven het hoofd. De rechtbank doet op woensdag 6 maart uitspraak.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.