Fietser steekt vaker hand uit na gedragsinterventie

foto ter illustratie BEELD archief VerkeersNet

Een gedragsinterventie met borden en wegmarkeringen in Breda zorgde ervoor dat fietsers significant vaker hun richting aangaven tijdens het afslaan: het handen uitsteken steeg van 6 naar 31 procent. Dat meldt de gemeente Breda.

Een fietser die nog even snel zonder een hand uit te steken de straat oversteekt. Naast dat het gevaarlijk is, is het ook een van de grootste irritatiepunten van verkeersdeelnemers. Afgelopen april is de gemeente Breda daarom samen met de provincie Noord-Brabant en gedrags- en onderzoeksbureau Dijksterhuis & van Baaren een pilotproject gestart om dat richting aangeven bij fietsers te stimuleren.

De proef is uitgevoerd op de Generaal Maczekstraat ter hoogte van de kruising met de Paul Windhausenweg. Het verkeer is op dit punt door het bureau geobserveerd en het bleek inderdaad dat vooral de afslaande fietser voor gevaarlijke situaties en irritatie zorgde. Met name fietsers die vanaf de Generaal Maczekstraat de Paul Windhausenweg inslaan (komend vanuit het centrum) zonder richting aan te geven zorgden voor onveilige situaties.

Groot effect

Dijksterhuis & van Baaren ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde gedragsinterventie: borden en wegmarkeringen moesten fietsers stimuleren om hun richting aan te geven. Even inzoomend op de borden: daarop stonden teksten als ‘wil jij ook veilig oversteken, steek je hand uit’. Zo’n uitspraak doet een beroep op risicogevoelens en de sociaal geaccepteerde norm.

Meer dan 650 fietsers zijn geobserveerd. Na invoering van de interventie steeg het aantal fietsers wat richting aangaf van 6 naar 31 procent, een toename van maar 25 procent. Dat is volgens de gemeente Breda een enorm groot effect voor dit soort interventies.

Afgelopen vrijdag startte het vervolgonderzoek om de langetermijneffecten van de interventie te meten en te onderzoeken op welke locaties in Breda en Brabant de interventie nog meer kan worden toegepast. De symbolen op de weg worden opnieuw aangebracht zodat ze weer beter zichtbaar zijn.

Lees ook: Activerende posters dwingen fietsers voor rood te wachten

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Fietser steekt vaker hand uit na gedragsinterventie”

Carlo Knüwer|20.10.19|08:40

Zolang de wetgever in samenspraak met de verzekeringsmaatschappijen er voor zorgt dat de fietser ongestraft met iedere verkeersovertreding en daardoor ontstane verkeersongeval weg kan komen zal de gemiddelde fietser zijn weggedrag niet aanpassen.
Tel daarbij op dat er op de weg nauwelijks noemenswaardige handhaving plaatsvindt en je hebt het recept voor een groep irritante weggebruikers.

Herstel wetgeving & handhaving en het aantal fietsende verkeersslachtoffers zal dalen.