Volgende fietsambassadeur maakt streven bekend

Nieuwe-bebording-snelfietsroute-Tilburg FOTO Provincie Brabant

Steeds meer fietsambassadeurs maken hun ambitie bekend. Deze kartrekkers van het fietsbeleid van het infrastructuur-ministerie, stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers. Daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, maar ook hun sector, regio of klanten. De Efteling, een van de dertien ‘voorbeelden’, heeft de ambitie dat 2020 30 procent van de 3300 medewerkers met de fiets naar het werk gaat. 30 procent is een verdubbeling. De Efteling en staatssecretaris Van Veldhoven spraken het streven maandag uit.

De Efteling stimuleert medewerkers door ze te belonen met punten per gefietste kilometer. Daarnaast kunnen medewerkers voordelig fietsen aanschaffen. Ook onderzoekt het pretpark aan welke faciliteiten, zoals laadpunten, stallingen, douches en kluisjes, verder behoefte is. ‘Voordeel’ is bovendien dat de F261, een nieuwe snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg, voor de deur ligt.

De Efteling is een van de dertien fietsambassadeurs. Zij vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de Efteling om het UMC Groningen, a.s.r., Amega groep, Dow, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel, Zalsman en de Nationale Politie. Zij stimuleren, samen met Van Veldhoven, actief het fietsen onder hun medewerkers. En daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, maar ook hun sector, regio of klanten.

Ziekenhuis

Verschillende partijen hebben hun ambitie al bekend gemaakt. Streven van de politie is dat binnen drie jaar minstens 15.000 medewerkers op de fiets naar het werk. Het gaat om een kwart van het personeel. Het UMCG meldde dat de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland binnen drie jaar 10 procent van hun medewerkers uit de auto op de fiets willen krijgen.

In Brabant wordt op dit moment intensief samengewerkt tussen overheden, bedrijfsleven, het Brabant Mobiliteitsnetwerk en de fietscommunity ‘Ons Brabant Fietst’. De snelfietsroute F261 is een samenwerkingsproject van de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Waalrijk en Loon op Zand.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.