Deelfietsaanbieders gaan nauwer samenwerken bij verhuur fietsen

MaaS OV Trein Fiets FOTO VerkeersNet

Elf deelfiets-aanbieders willen elkaars fietsen gaan aanbieden op hun platformen. De partijen ondertekenden afgelopen week in Den Haag een convenant met afspraken hierover. Consumenten moeten overal toegang hebben tot een fiets, waar en wanneer ze maar willen en via een app of site naar keuze. Dat is het doel hierachter. Om dit mogelijk te maken, willen de partijen een nieuwe technologie gaan ontwikkelen.

De elf deelfietsaanbieders het convenant ondertekend hebben, zijn: BimBimBikes, Flickbike, Datatour, Mobike, Cykl, Emotion Sustainable Mobility, Donkey Republic, Urbee, Nextbike, De Witte Stad en GoBike Nederland. “Als forensen en toeristen straks kunnen kiezen uit al onze fietsen, staan er minder fietsen stil en neemt de kans dat er mis gegrepen wordt af”, zegt Michel Willems van BimBimBikes in een verklaring.

“Dat vinden we met elkaar zo belangrijk, dat we onze verschillende belangen opzij hebben geschoven, onze mouwen hebben opgestroopt en aan de slag zijn gegaan. Met dit convenant, waar andere deelfietsaanbieders zich uiteraard ook bij aan kunnen sluiten, als prachtig resultaat.”

Steeds voller

De gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en de gemeente en Vervoerregio Amsterdam hebben het proces om tot dit convenant te komen gefaciliteerd. Het initiatief sluit aan bij de mobiliteitsopgaven van de vijf steden, stelt de Haagse wethouder Mobiliteit, Robert van Asten. “De stad wordt steeds voller en we zijn met z’n allen opzoek naar manieren om onze steden bereikbaar te houden. Het gebruik van de fiets speelt daarbij een grote rol.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.