Routedatabank met knooppunten en LF-routes

Het Fietsplatform heeft een online routedatabank ontwikkeld. Hierin zijn alle LF-routes, fietsknooppuntnetwerken en overstappunten (bijv. TOP’s en Natuurpoorten) opgenomen.

Voor beleidsmakers is de routedata vrij en gratis beschikbaar. Zij kunnen de routedata zelf downloaden of een automatische koppeling maken. Vele partijen maken hier al gebruik van. Naast voor de hand liggende gebruikers als ministeries, provincies, gemeenten en beheerders van de fietsroutenetwerken zijn dit ook universiteiten, het RIVM, Planbureau voor de Leefomgeving, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waterschappen, Prorail en Toerisme Vlaanderen.

Bijzonder is het gebruik van de data door politie en veiligheidsregio’s. Zij gebruiken de data voor de meldkamers. Fietsers weten vaak niet precies waar ze zich bevinden, maar wel in de buurt van welk knooppunt. Op basis van dat knooppunt kan de meldkamer de locatie van de melding sneller vinden. Zo kan een beginnende bosbrand sneller worden gestopt of een gevallen fietser sneller worden geholpen.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.