‘Utrecht na Kopenhagen meest fietsvriendelijke stad’

Kopenhagen is de meest fietsvriendelijke stad in de wereld. Tenminste, volgens Wired en Copenhagenize. Utrecht rukt op naar een tweede plaats.

Copenhagenize Design Co. heeft 136 steden vergeleken op grond van 14 parameters. Behalve infrastructurele voorzieningen kijkt men ook naar de invloed die belangenorganisaties hebben, de fietscultuur, het politieke (fiets)klimaat, de aanwezigheid van deelfietsen en het fietsaandeel in de mobiliteit. Op grond daarvan wordt de zogenaamde Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index samengesteld in samenwerking met het tijdschrift Wired.

Utrecht scoort dit jaar een plaats hoger dan in 2015. ‘Terwijl Nederlandse steden geneigd zijn hun fietsaandeel te consolideren in plaats van te vergroten, wijkt Utrecht hier positief vanaf’, aldus luidt de argumentatie. Zo kwam Utrecht met pop-up stallingen en de Flo, die fietsers een snelheidsadvies geeft.

Na Kopenhagen en Utrecht zakt Amsterdam van plaatst 2 in 2015 naar plaats 3 dit jaar. Amsterdam heeft de laatste jaren weinig verbeteringen laten zien, aldus stelt Copenhagenize.

De complete lijst ziet er aldus uit:
1. Copenhagen, Denmark
2. Utrecht, Netherlands
3. Amsterdam, Netherlands
4. Strasbourg, France
5. Malmö, Sweden
6. Bordeaux, France
7. Antwerp, Belgium
8. Ljubljana, Slovenia
9. Tokyo, Japan
10. Berlin, Germany
11. Barcelona, Spain
12. Vienna, Austria
13. Paris, France
14. Seville, Spain
15. Munich, Germany
16. Nantes, France
17. Hamburg, Germany
18. Helsinki, Finland
19. Oslo, Norway
20. Montreal, Canada

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.