In je fietsflow blijven dankzij groenvoorspeller

In Rotterdam is eerste groenvoorspeller in gebruik genomen. Het display boven een fietsverkeerslicht op het Wilhelminaplein geeft – tijdens rood licht – aan over hoeveel seconden het licht groen wordt. Bovendien vertelt het hoe lang het licht op groen blijft staan. Hierdoor kunnen fietsers die de Erasmusbrug afrijden, bepalen in welk tempo ze moeten rijden om het groene licht halen en in hun ‘fietsflow’ te blijven. Ook wordt het wachten voor het rode licht iets minder vervelend, omdat ze weten hoe lang het duurt.

De reden om de groenvoorspeller te ontwikkelen is dat fietsers klagen dat ze het onprettig vinden dat ze niet lekker kunnen doorfietsen als ze van de brug afkomen.

In het fietspad op de Erasmusbrug richting Zuid liggen detectielussen. Wanneer een fietser nog drie seconden groen heeft, op 50 meter afstand van het verkeerslicht is en nog zeven seconden nodig heeft om de kruising te bereiken, dan gaat het verkeerslicht langer op groen. Dit was al zo, nieuw is dat de fietser dit ziet op de display; het aantal seconden gaat omhoog.

De groenvoorspeller maakt deel uit van een groter plan om de drukste fietsroute tussen Noord en Zuid te verbeteren. Een deel van die route loopt over de Erasmusbrug en het Wilhelminaplein. In oktober is de route aan de zuidzijde van de brug tweerichtingsverkeer geworden. Bovendien is op de Wilhelminakade een fietsstrook aangelegd. Hierdoor kunnen fietsers afkomstig van de Wilhelminapier sneller de oversteek maken naar het centrum.

De groenvoorspeller wordt op deze kruising getest. Camera’s zijn geplaatst zodat de gemeente kan zien wat het effect is van de groenvoorspeller op het gedrag van de fietser. Ook wordt de fietsers gevraagd wat ze van de voorspeller vinden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.