Dienstregeling

ANWB: meer treinen in weekenden en vakantieperiodes

Trein van NS
Foto: Trein van NS. Foto: Shutterstock/Marcel van den Bos

De ANWB dringt er in een brief aan demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat op aan om de dienstregeling van NS te verbeteren in de weekenden en vakantieperiodes. Reizigers die dan zijn aangewezen op de trein zijn nu kind van de rekening: de dienstregeling wordt in deze periodes versoberd en onderhoud aan het spoor wordt juist op deze tijdstippen verricht. “Dit gebeurt veelal zonder acceptabele alternatieven qua reisduur.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een nieuwe concessie voor het hoofdrailnet voor de periode 2025 – 2033. Deze zal uiterlijk 23 december aanstaande getekend moeten zijn. In die nieuwe hoofdrailnetconcessie is volgens de ANWB nauwelijks zekerheid verschaft voor een fatsoenlijke dienstregeling in de weekenden en vakantieperiodes. De De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijdersbond) vraagt samen met Platform Gastvrij Nederland – het samenwerkingsverband van gastvrijheidsondernemers – de staatssecretaris goed naar de dienstregeling in de weekenden en vakanties te kijken vooraleer een definitief besluit over de concessie te nemen.

“Met veel belangstelling volgen we de stappen in de aanloop naar de nieuwe concessieverlening voor het hoofdrailnet voor de periode 2025 – 2033”, schrijft de ANWB. “Verzoek: om het publiek in deze periode tot duurzaam reisgedrag te verleiden zal de dienstregeling voor openbaar vervoer op het hoofdrailnet ook tijdens weekenden en de vakantieperiodes aanzienlijk moeten verbeteren. Wij constateren nu dat er een substantieel gat zit tussen deze ambitie en hetgeen er vanuit de maatschappij wordt gevraagd enerzijds en de inhoud van de ontwerp-concessie anderzijds. In dit verband vragen we u nadere verduidelijking van wat u van de nieuwe concessiehouder op dit gebied verwacht, hoe u de nieuwe concessiehouder beweegt tot hogere volumes in het weekend en de vakantieperiodes, en hoe dit vertaald is in de concessie-eisen.”

De ANWB vindt dat de staatssecretaris met het nieuwe concessievoorstel onvoldoende handelt naar de eigen klimaatdoelstellingen. “Daarvoor moeten reizigers ook in de vrije tijd liefst duurzamer gaan reizen. Bovendien groeit het aantal mensen zonder auto die afhankelijk zijn van het OV voor bezoek aan familie of het maken van een uitstapje. Het ondervangen van de groeiende mobiliteitsvraag zal ook voor een proportioneel deel moeten plaatsvinden door OV. Het wegverkeer slibt inmiddels steeds vaker dicht en voor de komende jaren wordt daar nog eens een groei van 10 procent verwacht. Het spoor zit nog niet aan de hoeveelheid reizigers van voor 2019 en in de weekends en vakantieperiodes wordt veel capaciteit onbenut gelaten.”

De ANWB sluit haar brief af met het aanbod haar zorgen in een persoonlijk gesprek te komen toelichten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: SpoorPro.nl