NS neemt ICNG in gebruik tussen Amsterdam en Rotterdam
NS heeft woensdagochtend voor het eerst een rit uitgevoerd met de ICNG met reizigers aan boord. Om 07:19 kwam de vanaf Amsterdam Centraal vertrokken trein aan op Rotterdam Centraal. Met het rijden in de dienstregeling gaat de laatste testfase van de ICNG in. Het nieuwe materieel zal in stappen in de dienstregeling worden opgenomen, meldt NS.
“De ICNG is een prachtige aanwinst voor onze vloot en biedt reizigers in de toekomst meer zitplaatsen en meer comfort. We zijn trots dat deze trein woensdag in alle vroegte op Amsterdam Centraal z’n debuut maakt”, zegt NS president-directeur Wouter Koolmees. Geruchten over de eerste inzet gingen daags voor de start van de ritten al rond.
De nieuwe Intercity is voorzien van wifi, usb-punten en stopcontacten in zowel de eerste als de tweede klas, drukdichte deuren. rolstoeltoegankelijke toiletten, extra bagageruimte en ledverlichting die automatisch dimt.
Kinderziektes
Door ritten met reizigers uit te voeren, hopen NS en fabrikant Alstom eventuele kinderziektes op te lossen en andere verbeteringen door te voeren. “Een nieuwe trein is technisch niet gelijk perfect en wennen voor iedereen. Voor reizigers, maar ook voor NS-collega’s die werken met de trein. Daarom is deze laatste testfase met reizigers in de dienstregeling ook zo belangrijk. Je weet pas echt hoe het gaat, als je in het echt gaat rijden. Daar starten we nu mee”, zegt Programma manager Maarten Bakker. “Je moet er rekening mee houden dat ook nieuwe treinen last hebben van kinderziektes. Dat hoort erbij. Doordat we starten met één nieuwe Intercity op één traject kunnen we de impact voor reizigers minimaliseren”.
Hoewel de ICNG woensdag gebruikt maakt van de HSL, zal er nog niet met 200 kilometer per uur gereden worden. Dat gebeurt pas zodra alle huidige Intercity’s vervangen zijn. Op het hoofdrailnet wordt met 160 kilometer per uur gereden.
Opnemen in dienstregeling
Als alles goed verloopt, zal in de komende weken een tweede ICNG in de dienstregeling opgenomen worden. Ook zal er op andere trajecten gereden worden dan Amsterdam – Rotterdam. Het nieuwe materieel zal ook ingezet worden op de trajecten Den Haag – Eindhoven, Amsterdam – Groningen/Leeuwarden en Amsterdam – Enschede.
Ook gaat de ICNG rijden op het traject Amsterdam – Brussel. In totaal worden 20 ICNG’s geschikt gemaakt voor grensoverschrijdend treinverkeer naar België.
Lees ook:
- ICNG maakt zich (eindelijk) op voor debuut in reizigersdienst
- Inspectie Leefomgeving en Transport: groen licht voor Intercity Nieuwe Generatie
- Opstapelende problemen zorgen voor uitstel ICNG, rijdt pas volgend jaar
- NS start aanbesteding voor nieuwe Sprinters
- Snellere trein naar Noord- en Oost-Nederland minimaal jaar uitgesteld