IN GEDACHTEN BIJ SLACHTOFFERS

ProRail, NS, Koningshuis en politiek Den Haag reageren geschrokken op treinongeluk

Treinongeluk Voorschoten
Directie ProRail en NS, koningspaar en politiek reageren onthutst door ongeluk. Sander van Vliet / ProMedia Group

Als bij dageraad de omvang en de trieste gevolgen van het treinongeluk bij Voorschoten duidelijk worden, stromen de reacties van direct en indirect betrokkenen, alsmede politici binnen. Directeur John Voppen van spoorbeheerder ProRail noemt deze dinsdag 4 april “een zwarte dag voor het Nederlandse spoor. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is. We gaan natuurlijk onderzoek doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

NS-directeur Wouter Koolmees stelt “geschokt” te zijn door het treinongeluk bij Voorschoten. Ook zegt hij dat er “degelijk onderzoek” gedaan moet worden naar het ongeluk. “Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is.”

Koningshuis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leven mee met de slachtoffers van het treinongeluk. Het koningspaar laat via sociale media weten in gedachten bij de slachtoffers te zijn. “Met onze gedachten zijn wij bij de slachtoffers van het treinongeluk bij Voorschoten en hun familie”, zo schrijven ze. “Velen verkeren nu in angst en onzekerheid. Wij leven intens met hen allen mee.”

Kabinet

Premier Mark Rutte spreekt in een reactie op Twitter van een “vreselijk treinongeluk bij Voorschoten.” Hij zegt in gedachten bij de nabestaanden van de overledene en alle slachtoffers zijn. “Ik wens hen alle sterkte.”
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers zegt mee te leven met “slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk”. Hij spreekt van “een verschrikkelijk ongeluk”.

De viceminister-presidenten Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra hebben ook gereageerd. Kaag zegt “geschrokken” te zijn van het “heftige ongeluk” in Voorschoten. Ze wenst de nabestaanden van de overleden persoon veel sterkte en de gewonden een spoedig herstel. Kaag bedankt de hulpdiensten die snel ter plaatse waren. Hoekstra komt met een soortgelijke reactie en voegt daar nog aan toe: “Groot respect voor alle moedige hulpverleners die in actie zijn gekomen.”

Ministerie van IenW

Volgens staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen “laten de beelden van het treinongeluk zien hoe groot de omvang is. Ik wil iedereen die het ongeluk heeft moeten meemaken laten weten dat ik aan ze denk. Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt.”

Minister Mark Harbers: “Er is deze ochtend een verschrikkelijk ongeluk gebeurd op het spoor. Ik leef mee met slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk.” Harbers spreekt zijn waardering uit aan de hulpdiensten die direct ter plaatse waren en hulp hebben geboden.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: SpoorPro

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl