Bereikbaar

Nelson Mandelabrug en OV-station Zoetermeer binnenkort weer open

De Nelson Mandelabrug over de A12 in Zoetermeer is weer open na de werkzaamheden. Foto: Flickr.

Na bijna twee maanden afgesloten te zijn geweest, gaat de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer vanaf donderdagavond 19.00 uur weer open. Dat betekent dat het OV-station Zoetermeer ook weer bereikbaar is. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente. De brug was sinds december dicht wegens mogelijk instortingsgevaar.

De NS gaat donderdagavond meteen weer volgens dienstregeling rijden. “De eerste trein stopt weer rond 19.00 op het station”, bevestigt de gemeente tegenover Omroep West. HTM meldt dat de eerste tram een dag later aankomt op het betreffende station. Vrijdagochtend 27 januari stopt tram 3 weer “normaal bij de halte Driemanspolder”, meldt de vervoerder.

De halte Driemanspolder ligt naast de A12 en is door middel van de Nelson Mandelabrug over de snelweg verbonden met het station Zoetermeer. Hoewel het een eigen halte betreft is, vormt Driemanspolder eigenlijk één geheel met station Zoetermeer. Ook de spoornummering loopt door: Driemanspolder kent de sporen 1 en 2, Zoetermeer alleen 3 en 4. De twee delen van het station zijn gescheiden door de snelweg en er zijn geen railverbindingen.

De voetgangers en fietsers kunnen voorlopig niet meer helemaal overdekt oversteken over de Nelson Mandelabrug. De kenmerkende kap is gedeeltelijk verwijderd. Om ervoor te zorgen dat de regen en wind buiten blijven in de overige brugdelen, wordt er nog een steigerconstructie met zeildoek gemaakt dat deels voor de oorspronkelijke glazen overkappingen komt te staan.

Instortingsgevaar

De brug over de A12 en een spoor van ProRail zou oorspronkelijk weer open gaan op 15 januari, maar de werkzaamheden duurden langer dan verwacht. Het Zoetermeerse college van burgemeester en wethouders liet aan de gemeenteraad weten dat de operatie “ingewikkelder bleek dan oorspronkelijk gedacht”.

De brug werd op 2 december afgesloten, nadat Rijkswaterstaat maatregelen had geadviseerd vanwege mogelijk instortingsgevaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.