Crowdfunding

Onverzekerde familie moet half miljoen euro schade betalen na botsing tractor en trein

Tractor botst op trein in Staphorst, de schade is groot. Foto: ANP/Hollandse hoogte/Persbureau Meter

De ouders van een 17-jarige jongen die op 7 januari (onbedoeld) een botsing tussen zijn tractor en een trein veroorzaakte moeten zelf voor de schade opdraaien. Die schade bedraagt een half miljoen euro. Deze schade wordt verhaald op de ouders, aangezien de zoon nog minderjarig is. De ouders zijn niet verzekerd, zo vertelt de vader van de jongeman aan het regionale dagblad De Stentor, dat de nasleep van het ongeluk op de voet volgt.

De aanrijding tussen trein en trekker gebeurde op zaterdag 7 januari rond 20.30 uur op de spoorwegovergang voor de deur van café/zaal Spoorzicht in Staphorst. De 17-jarige bestuurder van de trekker reed de overweg op toen het voertuig plotseling afsloeg, midden op de spoorwegovergang. De jongen sprong uit de tractor en zag vervolgens hoe de Intercity uit Zwolle zijn voertuig ramde.

De tractor raakte bij het ongeluk ernstig beschadigd en ook de trein had dusdanig veel schade opgelopen dat deze niet verder kon rijden. Ook in de omgeving van het ongeluk was er de nodige schade. Rondvliegend ballastgesteente dat tussen de rails vandaan kwam, beschadigde auto’s in de omgeving en ProRail was tot diep in de nacht bezig de schade aan en om het spoor te herstellen. De ongeveer 400 reizigers in de trein moesten wachten op een andere trein en daarop overstappen om hun reis te kunnen vervolgen. Het treinverkeer tussen Zwolle en Meppel lag de rest van de avond stil.

‘Niet ongebruikelijk om schade te verhalen op veroorzaker’

Inmiddels is de balans van de schade aan materieel en infrastructuur opgemaakt. “Het is niet ongebruikelijk dat de schade bij een dergelijk ongeval wordt verhaald op de veroorzaker”, zegt mr Viola SĂŒtö van Legal Rail, een Nederlands advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in spoorrecht. “Natuurlijk moet dan wel onomstotelijk komen vast te staan dat de schuld van het ongeval bij de veroorzaker ligt. In dit geval kun je je afvragen: waarom viel de tractor stil op de spoorwegovergang? Had dat een technische oorzaak of was het een fout van de bestuurder? In het eerste geval: wat was die technische oorzaak en waardoor werd die veroorzaakt? De antwoorden op die vragen zouden er misschien toe kunnen leiden dat de schade verlegd kan worden naar bijvoorbeeld de producent van de tractor, die verantwoordelijk kan worden gehouden voor het plotseling stilvallen ervan.”

Het schadebedrag dat bij de familie van der Horst wordt geclaimd bedraagt ongeveer een half miljoen euro. De schade betreft de trein, het spoor, de vele auto’s in de omgeving die beschadigd zijn, de kosten van het inzetten van vervangend vervoer voor de 400 passagiers, de schade veroorzaakt door vertraging en de schade aan de tractor zelf.

Dat bedrag wordt verhaald op de ouders van de bestuurder, bevestigt vader Harry van der Horst tegenover De Stentor. Van der Horst vertelt de krant ook dat zij om religieuze redenen niet verzekerd zijn. De wet schrijft voor dat een WA-verzekering verplicht is voor een motorvoertuig. Als iemand dit door geloof- of levensovertuiging niet wil, kan diegene een vrijstelling van verzekeringsplicht aanvragen. In geval van schade ben je als niet-verzekerde wel persoonlijk aansprakelijk.

Vraag is ook of de bestuurder van de tractor een rijbewijs had voor dit voertuig. Alleen met een trekkerrijbewijs mag je op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.

Familie niet verzekerd om religieuze redenen

Voor de familie Van der Horst zijn de druiven zuur, al is iedereen blij dat hun zoon op tijd uit de tractor was en zo het ongeluk dus overleefde. Met zijn zoon gaat het ‘op zich wel goed’, zegt Van der Horst tegen het regionale dagblad. Natuurlijk was de jongen was enorm geschrokken van wat hem overkomen was. “Het is geen kleinigheid wat er is gebeurd”, beseft zijn vader. “We houden hem in de gaten.” Samen met zijn vader en anderen ruimde de jongen die bewuste zaterdagavond zelf nog brokstukken rond de spoorwegovergang op.

Een van de wielen van de trekker belandde meters verderop, veel andere onderdelen lagen verspreid in de directe omgeving. De tractor werd rond middernacht in beslag genomen door de politie, maar is inmiddels weer vrijgegeven. Van der Horst: “Ik denk dat-ie te repareren is, maar ik denk niet dat ik dat ga doen.”

Om de familie Van der Horst te helpen hebben een aantal Staphorstenaars het initiatief genomen om een crowdfundingactie op te zetten. “Wij zijn ons er terdege van bewust wat de kosten zijn”, zegt Van der Horst. Toen de familie via-via werd aangeboden om via een crowdfunding geld in te zamelen, twijfelde hij in eerste instantie. “Maar uiteindelijk hebben we gezegd: Prima, organiseer maar wat.” Inmiddels is er 112.814,00 euro ingezameld. “Ik hou het bewust even niet in de gaten”, zegt Van der Horst tegen De Stentor. “Maar het is ontzettend mooi dat dit gebeurt.”

Dit verhaal verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro. 

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.