Ongepast

NS-conducteur waarschuwt reizigers voor ‘mediterrane types’

NS-trein door de regen bij Alkmaar. Foto: Flickr/Rob Dammers.

Reizigers die dinsdagavond met de trein van Almere richting Groningen reisden, kregen een ongepaste melding van de conducteur te horen. De NS-medewerker waarschuwde via de intercom voor zakkenrollers, maar voegde daaraan toe dat het “mediterrane types zijn die ons land kaal stropen.” De NS noemt de uitspraken ongepast en gaat in gesprek met de conducteur.

Statenlid Hicham Ismaili Alaoui van Flevoland zat in de desbetreffende trein en deed zijn beklag op Twitter. “De uitspraken zijn onnodig, grievend en buiten de context. Het vraag om enige uitleg. Er zaten veel passagiers met een mediterraanse uiterlijk/afkomst die na een lange regenachtige werkdag op weg naar huis met scheve ogen worden aangekeken.”

Andere reizigers keurden de boodschap van de NS-conducteur ook af op Twitter. De NS laat weten dat de reactie van de conducteur ongepast is. “Wij keuren iedere vorm van racisme af. En daarom dus ook deze oproep. Dit kan niet.” De NS gaat in gesprek met de conducteur, maar kan daar verder niet veel over prijsgeven vanwege de privacy.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “NS-conducteur waarschuwt reizigers voor ‘mediterrane types’”

asierts|12.01.23|09:36

Het is juist een zeer gepaste uitspraak ! Gewoon zeggen waar het op staat, dan weten de reizigers waar ze op moeten letten. Met politiek correct gedrag los je onveiligheid in de trein niet op. Met het expliciet benoemen van de dreiging wel.