multimodaal

Geen regionale treinen in Groningen en Friesland door staking

Geen Arriva-treinen door staking. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

De treinen van Arriva in Groningen en Friesland rijden op donderdag 15 december niet. Medewerkers die onder de cao Multimodaal vallen, staken. Arriva adviseert reizigers gebruik te maken van ander vervoer. In Friesland rijden de bussen van Arriva op donderdag 15 december wel gewoon volgens dienstregeling.

Op vrijdag volgt een staking op het regionale spoor in de provincie Groningen en maandag op het regionale spoor in Zuid-Oost Drenthe. Volgens FNV komen de stakers bij elkaar op de stations van Leeuwarden, Groningen en Emmen.

Arriva betreurt de stakingen. “We waren blij met de gesprekken die we voerden en dat ze nu weer zijn afgekapt vinden we jammer”, meldt een woordvoerder. “We hadden graag nog wat langer onderhandeld en we hopen toch weer snel om tafel te kunnen op een of andere manier.”

10% loonsverhoging

De stakers eisen onder meer 10 procent loonsverhoging en regelingen om de werkdruk te verminderen. Volgens FNV kwamen werkgevers hun afspraken meermaals niet na. “De werkgevers zouden met een verbeterd loonbod komen, die belofte zijn ze niet nagekomen”, zegt Edwin Kuiper, bestuurder van FNV. “Daarnaast zijn alle voorstellen van vakbonden van tafel geveegd.”

Het conflict draait om Ă©Ă©n van de twee cao’s in het streekvervoer, die voor zo’n 1300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis geldt. Deze cao staat los van de cao Openbaar Vervoer waarover sinds vorige week nieuwe gesprekken zijn begonnen.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.