Reis uitstellen

Thalys-treinen vallen uit door Belgische stakingen

Thalys staat op Amsterdam Centraal. Foto: Wikipedia

Het Belgische openbaar vervoer ligt plat door een nationale staking op woensdag 5 oktober. Veel treinen vallen uit en dit heeft ook gevolgen voor de internationale treinen naar België. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS meldt dat verschillende Thalys-treinen uitvallen en dat ook andere grensoverschrijdende verbindingen niet rijden.

Twee Thalys-treinen rijden woensdag 5 oktober als gevolg van de stakingen in België niet. De verbinding die om 11.15 vanaf Amsterdam Centraal vertrekt is geschrapt. Ook de trein die om 7.52 vanaf Brussel zou vertrekken rijdt niet. De IC tussen Brussel en Amsterdam rijdt wel volgens de normale dienstregeling, evenals de Eurostar die vertrekt vanuit Amsterdam, zegt een woordvoerder van NMBS.

Thalys adviseert de website goed in de gaten te houden voor updates. “Op woensdag 5 oktober zullen grote sociale beweging plaatsvinden op het Belgische spoornet. Wij kunnen de exacte impact van deze bewegingen pas laat inschatten.”

Thalys geeft reizigers de mogelijkheid om de reis uit te stellen naar een andere datum. “U hebt één maand vanaf de reisdatum, dus tot zaterdag 5 november 2022, om contact met ons op te nemen als u op een andere datum wilt reizen,” schrijft de vervoerder op haar website.

Grensoverschrijdende verbindingen

De internationale Thalys-treinen tussen Essen/Dortmund en Parijs, rijden ook niet. De overige Thalys-treinen rijden volgens de afgesproken dienstregeling.

De treinverbinding tussen Antwerpen en Roosendaal zal zeer beperkt rijden. De NS adviseert reizigers om te reizen via de de IC verbindingen Bussel – Amsterdam en via Breda. Ook de treinverbinding tussen Maastricht en Luik zal niet of zeer beperkt rijden.

Stakingen

Van de intercity’s in België vallen er vanaf dinsdagavond 22.00 uur drie op de vijf uit, meldt de Belgische spoorwegmaatschappij. Van de stoptreinen is dat driekwart. Extra treinen in de spits rijden haast helemaal niet. In de Waalse provincies Namen en Luxemburg is helemaal geen treinverkeer.

De landelijke staking volgt op drie regionale stakingen die de afgelopen maandagen al delen van België troffen. De vakbonden zijn niet te spreken over de bezuinigingsplannen van de centrumrechtse regering-Michel. Het stakende spoorpersoneel hoopt met de staking extra geld van de regering af te dwingen. Ze willen onder andere meer collega’s en een verlaging van de werkdruk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.