Gestrande reizigers

Netwerkstoring, kabelbreuk en ontsporing zorgen voor onrustig weekend op het spoor

Passagiers uit de ontspoorde trein op station Weert. Foto: ANP/Rob Engelaar

Een netwerkstoring in de nacht van vrijdag op zaterdag, een kabelbreuk op zaterdagochtend en een ontspoorde trein in de nacht van zaterdag op zondag hebben op verschillende trajecten dit weekend voor ongemak gezorgd.

Vrijdag was vanwege een netwerkstoring laat op de avond geen treinverkeer van en naar Amersfoort Centraal mogelijk. Hierdoor strandden tientallen reizigers reizigers op het station en konden de reis pas weer de volgende ochtend hervatten.

De NS betreurt de situatie. “Het is heel vervelend dat reizigers op het station zijn gestrand”, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het inzetten van vervangend vervoer, zoals bussen, was volgens haar “slechts mondjesmaat” mogelijk door het personeelstekort.

De NS is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat reizigers die door vertraging of uitval van de laatste trein op een station stranden kunnen thuiskomen. Mochten er geen NS-medewerkers aanwezig zijn die kunnen helpen, dan mag een reiziger een taxi naar huis nemen en deze kosten declareren bij de NS. Op het station waren medewerkers aanwezig die reiziger water uitdeelden. Ook gaven zij reizigers die vroegen naar de reisalternatieven informatie.

Zaterdagochtend was het al vroeg raak op bij de Cornelis Lelylaan in Amsterdam, waar een defecte bovenleiding werd geconstateerd. Hierdoor was geen treinverkeer mogelijk tussen tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol. Het zorgde tevens voor beperkt treinverkeer tussen Schiphol en Rotterdam en tussen Schiphol en Amersfoort. Het treinverkeer kon uiteindelijk na 19.00 in de avond weer opgestart worden.

Ontspoorde trein

Rond middernacht volgde een aanrijding in gemeente Nederweert, waardoor het voorste deel van een reizigerstrein ontspoorde. De trein had op dat moment 250 mensen aan boord, maar geen van hen raakte gewond. Het treinverkeer tussen Eindhoven en Roermond werd daarop stil gelegd. Zondagochtend gold de stremming nog voor Weert-Roermond. Volgens ProRail was er “enige schade” aan de infrastructuur, maar spoedreparaties bleken uiteindelijk niet nodig. Rond 14.30 is het treinverkeer weer hervat. De NS kon vanwege “capaciteitsproblemen” geen bussen inzetten tussen Weert en Roermond.

“Op beelden die rondgaan op internet is een los stuk spoorstaaf te zien dat tussen de sporen ligt. De politie doet onderzoek naar hoe het daar terecht is gekomen en of de aanrijding hiermee de oorzaak was van de ontsporing. ProRail wacht de uitkomsten van dit onderzoek af”, aldus de spoorbeheerder.

ProRail-ceo John Voppen heeft afgelopen nacht de locatie bezocht en zijn bezorgdheid uitgesproken. “Gelukkig zijn er geen slachtoffers, maar wat is hier gebeurd? Een trein ontspoort nota bene, waardoor veel overlast en schade is ontstaan. Nogmaals heel gelukkig dat er geen groter leed is ontstaan en mijn waardering voor de hulpdiensten en alle maatregelen die zij hebben genomen om erger te voorkomen. Maar ik wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Het onderzoek naar de de ontsporing is overgedragen aan de specialisten van Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie.

Dit onderwerp verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.