Breda koploper

Steeds vaker treinuitval en vertragingen op het spoor

Intercity en Sprinter in Dordrecht. Foto: NS

In het afgelopen halfjaar kwamen duizenden treinen niet opdagen op het station. Station Breda is de absolute ‘koploper’ wat betreft treinen die te laat zijn of het station helemaal nooit halen. Behalve Breda scoren ook de stations Amsterdam Amstel en Roermond niet best.

RTL Nieuws deed onderzoek naar het aantal vertraagde en uitgevallen treinen. Uit het onderzoek, gebaseerd op de cijfers van de website Rijden de Treinen, blijkt dat van de 53.000 keer dat er het afgelopen halfjaar een trein in Breda zou moeten stoppen, deze in 4.698 gevallen (8,8 procent) een vertraging van meer dan 5 minuten had. 4.288 maal (8 procent) kwam de trein helemaal nooit aan op het station van Breda.

Amsterdam en Roermond scoren ook slecht, Friesland stipt op tijd

De stations Amsterdam Amstel (83,7 procent op tijd) en Roermond (84,8) scoren na Breda het minst. In Friesland rijden de treinen daarentegen wel bijna altijd op tijd. Dronryp scoort met 98,1 procent het beste van alle stations van Nederland. Daarna volgen Franeker en Deinum, beiden met 98 procent.

“Niet te duiden”

In een reactie aan SpoorPro benadrukt de NS dat zij gebruik maken van andere data dan die van Rijden de Treinen. “De website van Rijden de Treinen bevat ook data van andere vervoerders, dus dat ligt wel net iets anders dan de prestatiecijfers die wij jaarlijks publiceren. Deze cijfers zijn voor ons niet te duiden”, aldus een woordvoerder.

Personeelstekort

De NS benadrukt wel dat de prestatiecijfers “onder druk” staan. “Dat heeft vooral te maken met het personeelstekort waar wij vooral sinds afgelopen mei mee te maken hebben. Natuurlijk liggen er ook weleens voorwerpen op het spoor of is er een calamiteit, maar de treinuitval waar we nu mee te maken hebben komt voor het grootste deel door ons tekort aan mensen.”

‘Treinuitval kan oplopen tot 20 procent’

Onlangs liet de NS nog weten dat ze volgend jaar 10 procent minder treinen laten rijden. Later verklaarde het bedrijf tegenover SpoorPro dat die prognose mogelijk iets te “rooskleurig” was. NS heeft namelijk berekend dat de treinuitval kan oplopen tot 15 procent. Goed geïnformeerde bronnen gaan zelfs uit van een treinuitval dat kan oplopen tot 20 procent, ofwel één op de vijf treinen.

Dit bericht verscheen eerder op zustervakblad SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.