Utrecht Centraal

NS waarschuwt reizigers voor toename zakkenrollers

Waarschuwingsbord in Utrecht. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Steeds meer reizigers melden gestolen portemonnees, telefoons en ander kostbaar bezit rondom station Utrecht Centraal. NS waarschuwt de reiziger door een toename aan incidenten. In de treinen bij Utrecht Centraal wordt omgeroepen waakzaam te zijn, ook heeft NS waarschuwingsborden geplaatst rondom het station.

“Het aantal meldingen neemt voornamelijk toe op Utrecht Centraal, winkelcentrum Hoog Catharijne en de stationsomgeving zoals het bollendak”, zegt een woordvoerder van de NS. “We hebben het idee dat de zakkenrollers naar Utrecht komen met de trein en dat ze focussen op het drukke winkelcentrum.”

“Het meest trefzekere is als de reiziger zelf oplet. Dat betekent bijvoorbeeld om bij een dutje bijvoorbeeld een medereiziger te vragen op te letten. Je tas niet aan de gangkant neer te leggen en je spullen achter een rits opbergen. We hebben het idee dat de dieven samenwerken. Dat de ene je afleidt en de ander vervolgens spullen rooft terwijl je niet oplet.”

Toename incidenten

In 2021 werden totaal in Nederland 5.583 incidenten met zakkenrollerij gemeld bij de politie. In het eerste half jaar van dit jaar ligt dit aantal op 4.666. In de gemeente Utrecht is een grote toename te zien sinds vorig jaar. In 2021 zijn in Utrecht 277 incidenten gemeld, terwijl in de eerste zes maanden van 2022 maar liefst 259 incidenten zijn geregistreerd.

“NS heeft ook een nummer waar mensen kunnen bellen of appen, als ze zien dat iemand vreemd doet. Dan kunnen NS-medewerkers in actie komen en zo iemand opsporen. Het liefst betrappen we ze natuurlijk op heterdaad en schakelen we de politie in.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.