onderzoek

Eurostar ziet zakenreiziger massaal terugkeren

Eurostar Londen - Rotterdam - Amsterdam. Foto: NS
Eurostar Londen - Rotterdam - Amsterdam. Foto: NS

Eurostar, de vervoerder die met een trein Amsterdam met Londen verbindt, meldt een sterkte terugkeer van zakenreizen in de eerste helft van 2022. Volgens de gegevens van Eurostar was het herstel van de zakenreizen tussen Londen en Parijs het grootst. De toename is het grootst in de bank-, luxe- en consultancysector.

“Het aantal zakenreizen is in 2022 sneller hervat dan we hadden verwacht, zeker als je bedenkt dat we nog steeds maar aan ongeveer drie kwart van onze dienstregeling van vóór de pandemie zitten”, zegt Fraçois Le Deze, COO van Eurostar. “We hebben er alle vertrouwen in dat deze trend zich na de zomerperiode zal voortzetten, ook omdat september traditioneel een drukke maand is voor zakenreizen.”

Het aantal zakelijke reizen van Eurostar zit momenteel op 70 procent van het niveau van 2019. De dienstregeling van Eurostar zit op 75 procent van vóór de pandemie. Het aandeel zakelijke reizen is in de periode vanaf 2019 tot 2022 met maar liefst 40 procent gestegen. Nieuw onderzoek in opdracht van Eurostar wijst op een een verdere groei van het aantal zakelijke reizen met de trein in de toekomst: 78 procent van de zakenreizigers verwacht meer of evenveel te reizen tussen Verenigd Koninkrijk en Europa vergeleken met 2019.

Face-to-face contact tussen bedrijven en klanten is volgens 90 procent van de ondervraagden de drijvende kracht achter het reizen. Meer dan de helft van de bedrijven beweert dat dit een efficiëntere manier van zakendoen is, die bovendien het moreel van het team ondersteunt en de relaties met collega’s en klanten verbetert. Hiermee wordt de vrees weggenomen dat het nieuwe hybride of thuiswerkmodel het einde zou betekenen van regelmatig zakenreizen.

Zakenreis en vakantie

Tijdens de pandemie is een sterke ‘werk plus vrije tijd trend’ ontstaan. Werknemers maken steeds vaker gebruik van flexibel werken. De mogelijkheid om overal te werken combineren ze vaker met een vakantie met het gezin of een langer verblijf na een zakenreis. Volgens het onderzoek voelt meer dan een kwart van de zakenreizigers de behoefte om de tijdens de pandemie verloren tijd in te halen door werkreizen te verlengen voor vrijetijdsdoeleinden en overweegt 86 procent deze aanpak in 2022. De gegevens van Eurostar bevestigen dit: 85 procent van de zakenreizen die in mei en juni werden geboekt, omvatten een verblijf van minstens één nacht.

“De afgelopen twee jaar hebben we allemaal genoten van de flexibiliteit van thuiswerken en velen willen de extra vrije tijd of de tijd met het gezin die hiermee gepaard ging beschermen. Voor regelmatige zakenreizigers staat de optie om werkreizen te verlengen om een nieuwe bestemming te verkennen en te genieten van ontspanning met vrienden en familie dit jaar hoog op de agenda”, zegt Le Deze.

Vliegen

Meer dan de helft van de reizigers vindt een duurzame reismogelijkheid tegenwoordig belangrijker dan voor de pandemie, blijkt uit het onderzoek. De koolstofvoetafdruk van één vlucht is het equivalent van dertien Eurostar-reizen. Daarmee kan het spoor een belangrijke rol spelen bij het realiseren van onmiddellijke koolstofbesparingen.

“We zijn verheugd om zowel in Frankrijk als in Nederland te zien dat regeringen dezelfde weg volgen als bedrijven, door een beleid in te voeren om reiskeuzes te beïnvloeden ten voordele van het milieu,” zegt Le Doze, “Wij zijn vastbesloten om met de spoorwegindustrie samen te werken om onze dienstregelingen en verbindingen verder te optimaliseren, zodat het voor meer passagiers gemakkelijker wordt om de trein te verkiezen boven het vliegtuig.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.