Grote buitendienststelling voor verdubbeling spoor tussen Heerlen en Landgraaf

rails foto: Yvonne

Een belangrijk deel van werkzaamheden voor de spoorverdubbeling tussen Heerlen en Landgraaf gebeurt de komende twee maanden. Vanaf eind volgende week is er negen weken lang geen treinverkeer mogelijk tussen Heerlen en Aken en niet tussen Heerlen en Kerkrade Centrum en rijden er bussen. Voor ProRail is het de grootste buitendienststelling van dit jaar.

De spoorbeheerder is bezig met de verdubbeling van het spoor in opdracht van de provincie Limburg. Daardoor ontstaat er ruimte voor twee reizigerstreinen van Arriva die per uur over naar Duitsland gaan vanaf Maastricht naar Aken Hauptbahnhof.

Alternatief voor auto of vliegtuig

Limburg wil met de spoorverdubbeling betere OV-verbindingen met buurlanden Duitsland en België realiseren. “Zo halen we steden als Aken en Luik dichterbij en bieden we een duurzaam alternatief voor de auto of korte vluchten”, zegt programmamanager Lennard van Damme van provincie Limburg.

Tijdens de buitendienststelling tussen 4 maart en 9 mei gaat spooraannemer Swietelsky onder meer twee nieuw gebouwde viaducten verplaatsen naar de juiste plek. Andere viaducten worden voorbereid op aanpassing. Ook worden er op meerdere plekken keerwanden langs het spoor gezet om verbreding van het spoortalud mogelijk te maken, wordt de bovenleiding aangepast of compleet vernieuwd en wordt het nieuwe spoor aangelegd. Ook op de stations in Heerlen en Landgraaf zal gewerkt worden. Zo komen er nieuwe perrons en meubilair en worden er aanpassingen gedaan om de stations toegankelijker te maken.

Oplevering eind dit jaar

Na 9 mei kunnen reizigers weliswaar weer de trein nemen, maar gaan de werkzaamheden nog door. ProRail verwacht dat de spoorverdubbeling aan het einde van dit jaar klaar is.

Lees ook

Groen licht voor spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.