Elektronisch fluitje voor conducteurs door corona

Elektronisch mondfluitje NS (foto: NS)
Foto NS

Hoofdconducteurs van NS hoeven voorlopig niet meer op het iconische mondfluitje te blazen. Door de coronacrisis dragen de conducteurs gelaatsbescherming en dat maakt fluiten erg onhandig. NS geeft daarom zo snel mogelijk aan alle 3.000 medewerkers een elektronische fluit.

In het buitenland worden deze elektronische fluitjes al langer gebruikt en vanwege het gebruik van mondkapje of gezichtsbeschermer, vond NS nu een goed moment om ze ook in Nederland uit te proberen. Fluiten is bij wet verplicht voordat een trein vertrekt.

Net echt

Er zijn al medewerkers die het nieuwe fluitje in de afgelopen weken hebben mogen testen. “Het is best een mooi ding en het klinkt net echt”, vindt hoofdconducteur Xander Philips. “Ik moest wel even opletten dat je niet bij je mond fluit, want dan klinkt het behoorlijk hard. Voor reizigers is dat ook wennen, want sommigen kijken wanneer je met je hand naar je mond gaat.”

De e-fluitjes produceren behoorlijk wat geluid, maar als de conducteur vanuit de hand en voor de borst fluit, komt het geluid wat minder hard binnen dan de ouderwetse fluit. Philips: “Voor reizigers klinkt de fluit dan wel even hard.” Op dit moment is het eigenlijk niet noodzakelijk om te fluiten bij de intercity’s, aangezien er een fluitsignaal klinkt als de deuren sluiten. Bij de sprinters is dit wel nodig. Maar in de praktijk fluiten veel conducteurs ook af bij intercity’s.

Corona

Overigens wilde NS de fluitjes eigenlijk al in juni binnen hebben, maar dit werd vertraagd door de coronamaatregelen die wereldwijd werden ingesteld. Een eerste beperkte levering in juni maakte het mogelijk om bepaalde conducteurs dit al te laten uitproberen. Trainmanagers op de internationale treinen kregen dit elektronische fluitje al, net als een aantal hoofdconducteurs. Inmiddels zijn alle fluitjes binnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.