Ook Belgen ontevreden over stiptheid Beneluxtrein

Trein Amsterdam - Brussel, Beneluxtrein naar België
Foto Inge

Zowel de gemeente Brecht als het actiecomité Station Noorderkempen hebben bij de Belgische vervoerder NMBS aan de bel getrokken over de slechte dienstverlening op station Noorderkempen. Sinds april stopt de grensoverschrijdende intercity tussen Brussel en Amsterdam op dit station, maar een groot deel van de treinen is vertraagd of valt uit.

De Nederlandse reizigersorganisatie Rover berichtte onlangs ook al over een toegenomen aantal klachten over het vervoer over de HSL. De punctualiteit en de uitval op de treinen die via hogesnelheidslijn rijden, zijn beduidend slechter dan op het normale net. Ook op station Noorderkempen wordt dit opgemerkt.

Actiecomité Station Noorderkempen

Om dit aan te kaarten wil het actiecomité Station Noorderkempen nu een memorandum opstellen. Dit actiecomité werd opgericht tijdens het Fyradebacle, maar ziet nu opnieuw reden om zich bezig te houden met de spoorverbinding hier. “Het gaat ons niet alleen om het afschaffen van treinen of de vertragingen”, stellen Joris Van der Schoot en Luc Torfs tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Zij zitten in de Belgische lokale politiek.

Het actiecomité vindt verder dat de afstemming met de Vlaamse vervoerder De Lijn beter kan en wil dat de naam Station Noorderkempen behouden blijft. De NMBS zou overwegen om de naam van het station te veranderen in station Brecht. Als laatste is de dienstverlening onder de maat. Er zijn te weinig parkeerplaatsen, de loketten zijn nauwelijks open en het sanitair is niet altijd beschikbaar.

Burgemeester Brecht

Niet alleen dit actiecomité klaagt over de nieuwe verbinding. Al in juni schreef de burgemeester van Brecht een brief aan de NMBS-top, waarin hij vooral klaagde over de gebrekkige stiptheid van de treinen. “We hebben zo lang uitgekeken naar deze treinverbinding”, aldus burgemeester Luc Aerts. “Maar we worden nu meer dan veelvuldig aangesproken door misnoegde treinreizigers. Dagelijks ondervinden ze hinder met de stiptheid.”

Eind april klaagde het Belgische Kamerlid Jef Van den Bergh van de CD&V ook al over een verslechterde stiptheid op de verbinding tussen Brecht en Antwerpen sinds de komst van de Beneluxtrein. “De verbinding is veel minder stipt dan vroeger, toen de rit van het station Noorderkempen naar Antwerpen nog niet op het traject van de Beneluxtrein lag”, stelde hij destijds. NMBS erkent dat de verbinding beter kan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.