Nachttrein van Groningen naar Amsterdam vervalt

Tussen de Randstad, Drenthe en Groningen vervalt vrijdagnacht één van de twee nachttreinen. Dat hebben de provincies, gemeente Groningen en NS besloten. Sinds eind 2015 loopt er een proef met twee nachttreinen: één van Groningen naar Amsterdam en één van Rotterdam naar Groningen. Op basis van de reizigersaantallen kiezen de partijen ervoor om alleen die laatste trein voort te zetten. De provincies en de gemeente dragen hier nog twee jaar aan bij. De nachttrein van Groningen naar Amsterdam rijdt nog tot juni.

De nachttreinen reden twee jaar op proef met een financiële bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen. Inmiddels hebben zij en NS de proef geëvalueerd. Hieruit blijkt dat beide nachttreinen  jaarlijks door 2.000 reizigers zijn gebruikt. Ook komt naar voren dat de nachttreinen van Rotterdam naar Groningen voor een groot deel worden gebruikt om van de Randstad naar het Noorden te reizen. En dat de treinen van Groningen naar Amsterdam vooral tussen Groningen en Assen worden gebruikt.

Beperkte meerwaarde

Dit laatste heeft volgens de partijen een beperkte meerwaarde omdat er vrijdagnacht ook al een andere late trein naar Assen rijdt. Verder blijkt uit de evaluatie dat er een bijdrage van ongeveer 31.000 euro per jaar van de provincies en de gemeente Groningen nodig blijft om de nachttreinen te kunnen voortzetten.

Op vrijdagnacht rijden er twee nachttreinen tussen Groningen en de Randstad. De ene trein vertrekt om 0.25 uur vanaf station Groningen en gaat via Zwolle naar station Amsterdam Centraal. Deze komt hier om 2.39 uur aan en sluit aan op het nachtnet naar Schiphol en verder de Randstad in. De andere trein vertrekt om 0.05 uur van station Rotterdam en rijdt van Zwolle door naar Groningen. Daar komt de trein om 2.53 uur aan. Beide treinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Nachttrein van Groningen naar Amsterdam vervalt”

kees boer|10.04.18|21:16

In de omgekeerde richting zou deze nachttrein ook in de nacht van zaterdag op zondag moeten rijden net als in de andere nachttreinrelaties