Europa wil uniforme regels voor restitutie bij vertraging en uitval

City Night Line, internationale nachttrein

De Europese Commissie wil dat alle Europese landen dezelfde regels gaan hanteren om treinreizigers geld terug te geven bij vertraging en uitval. Enkele jaren terug werd al een wetgeving hiervoor aangenomen, maar nog lang niet alle Europese lidstaten hanteren de bestaande regels. Een voorstel voor modernisering van deze wetgeving in 2009, moet nu de rechten van treinreizigers beter beschermen. 

Nederland is één van de weinige landen die deze regels momenteel wel al opvolgt. Daarbij gaat het onder andere over het recht dat reizigers hebben op volledige informatie over vertraging en uitval. Ook is in die regels vastgesteld in welke gevallen en hoeveel recht treinreizigers hebben op restitutie van hun ticketprijs.

“Dankzij de EU hebben passagiers allerlei rechten, waar ze ook reizen in de EU”, aldus Transport-commissaris Violeta Bulc. “Maar er zijn nog te veel Europese reizigers die niet goed geïnformeerd zijn over hun rechten. Dat willen we oplossen met dit nieuwe voorstel.”

Vrijstelling

In december 2009 werden Europese regels vastgelegd, waarmee Europeanen beter beschermd zijn tijdens hun reis per trein, vliegtuig, schip of bus. Op dit moment is het echter zo dat de EU deze rechten wel heeft aangenomen, maar dat Europese landen zelf kunnen kiezen of ze van de regels gebruikmaken. Het blijkt zo te zijn dat veel landen gebruikmaken van vrijstellingen.

Dit tot onvrede van de Europese Commissie, die meent dat reizigers hierdoor van hun rechten worden beroofd. “Ik ben ervan overtuigd dat ons initiatief de sector zal versterken, omdat zo een goed evenwicht is gevonden tussen de bescherming van de rechten van treinreizigers en het concurrentievermogen van de spoorsector”, meent Bulc. Voordat de nieuwe regels in werking treden, moeten ze nog bestudeerd en aangenomen worden door het Europese Parlement en de Europese Raad.

Uniformiteit

De Europese Commissie wil de huidige wetgeving op vijf punten aanpassen. Ten eerste moeten de huidige regels uniform worden toegepast. Het is dan niet langer mogelijk om bijvoorbeeld geen geld terug te geven bij lange afstandreizen die grensoverschrijdend zijn. Na acceptatie van deze aanpassing van de wetgeving, hebben treinreizigers op alle treinreizen recht op een teruggave van 25 procent bij een vertraging tussen 1 en 2 uur en zelfs de helft bij een vertraging langer dan 2 uur.

Dit geld moet uiterlijk binnen een maand worden gerestitueerd en er ook worden vaste regels vastgesteld voor de klachtenafhandeling. Verder moeten reizigers beter worden geïnformeerd over hun rechten, door dit te printen op het kaartje en mag niemand gediscrimineerd worden op basis van nationaliteit of woonplaats. Reizigers met een beperking moeten op alle diensten assistentie krijgen en de Europese Commissie wil zelfs compensatie bij verlies van mobiliteit.

De laatste eis betreft juist een verslapping van een huidige regel. Momenteel is het nog zo dat spoorbedrijven ook compensatie moeten bieden als de trein vertraagd is door een oorzaak waar de spoorvervoerder niets aan kan doen of niet had kunnen voorkomen, zoals natuurrampen. Deze regel wil de Europese Commissie juist schrappen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Europa wil uniforme regels voor restitutie bij vertraging en uitval”

Alexander V. van Dijl|30.09.17|09:49

Zullen we dan ook meteen gaan voor 1 betaalsysteem in het OV? Maar dan een die werkt? DUS GEEN OV-CHIPKAART!?