ProRail waarschuwt voor de gevaren van foto’s maken op het spoor

Foto's spoorlopers (foto: ProRail)

Spoorbeheerder ProRail waarschuwt reizigers en treinspotters dat ze grote risico’s lopen wanneer ze voor een foto op of te dicht bij het spoor komen. Volgens de infrabeheerder gebeurt het regelmatig dat mensen voor een leuk kiekje poseren op het spoor. Levensgevaarlijk én een veroorzaker van forse vertragingen, vindt ProRail. De beheerder waarschuwt overigens regelmatig voor de gevaren van spoorlopen, onder meer door campagnes.

ProRail waarschuwt dat waaghalzen die op het spoor een leuke foto hopen te schieten, hun leven in de waagschaal stellen door. Op het spoor kan er namelijk elk moment een trein aankomen, die bovendien erg hard aan komen rijden. De persoon die zich voor de foto op het spoor bevindt, kan daarom de trein niet of te laat opmerken.

Sociale media

ProRail doet deze oproep nu, omdat de beheerder de laatste tijd vaak meemaakt dat mensen foto’s van zichzelf maken of laten maken, terwijl ze heel dichtbij of zelfs op het spoor staan. Ook foto’s van mensen die op de rand van het perron bij een treinstation zitten, komen veel voorbij. ProRail maant mensen dit risico niet te nemen. De Meldkamer Spoor schakelt altijd meteen de politie in, die deze mensen van het spoor haalt. Wanneer een spoorloper wordt aangetroffen, kan de politie een boete opleggen van 130 euro.

Bovendien zorgt het voor forse vertraging, omdat machinisten van de Meldkamer de opdracht krijgen stapvoets verder te rijden. Vorig jaar berichtte ProRail nog dat spoorlopers tot wel 3,5 uur vertraging per dag veroorzaakten. Dit betekent dus veel overlast voor de mensen in de trein. Hetzelfde geldt voor treinspotters die de treinen fotograferen op plekken waar dit niet mag. ProRail vraagt iedereen om achter de hekken te blijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.