NS en Huges ontkennen omkoping bij aanbesteding in Limburg

bus Veolia, Gulpen, Limburg

NS en voormalig bestuurder Timo Huges hebben dinsdag via hun advocaten voor de rechtbank in Den Bosch ontkend dat er sprake was van omkoping bij de aanbesteding van de OV-concessie Limburg. Vijf voormalige bestuurders van NS, Abellio en Qbuzz en NS zelf staan dinsdag voor de rechter om zich te verantwoorden voor hun betrokkenheid bij deze aanbestedingsfraude tijdens de aanbesteding van de OV-concessie Limburg. Zij worden beschuldigd van fraude, omkoping en valsheid in geschrifte.

Er is dinsdag sprake van een zogenaamde regiezitting bij de rechtbank in Den Bosch. Volgens L1 wordt Huges door Justitie verweten dat hij niet heeft ingegrepen. De advocaat van NS gaf dinsdag al toe dat er zaken verkeerd zijn gelopen en daarom past vervoerder NS ‘het boetekleed’ en ’een bescheiden opstelling’. Hij vindt een vervolging echter een stap te ver gaan.

De advocaat van Timo Huges heeft de rechtbank verzocht om aandeelhouder van NS, minister Jeroen Dijsselbloem, op te roepen als getuige. De advocaat wil weten van Dijsselbloem of de bewindsman sturend heeft opgetreden om Huges als verdachte aan te merken. Dijsselbloem zou volgens de advocaat ’talrijke’ en ’criminaliserende uitspraken’ hebben gedaan waarin Huges als dader en fraudeur is bestempeld. Het OM is tegen het verzoek.

Fraude

Nadat de aanbestedingsfraude aan het licht kwam, moesten acht personen bij NS, Abellio en Qbuzz hun functie neerleggen. Ook leidde dit ertoe dat Abellio de al gegunde concessie in Limburg kwijtraakte. Deze concessie werd later aan Arriva gegund en NS ondernam verschillende maatregelen om het vertrouwen van de Staat en van de reizigers weer terug te winnen.

Het terugwinnen van het vertrouwen is ook een van de redenen dat het Openbaar Ministerie nu deze bestuurders en NS aanklaagt. Volgens het OM heeft het vertrouwen van burgers en bedrijven in aanbestedingsprocedures een deuk heeft opgelopen en burgers en bedrijven moeten er juist op kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS en Huges ontkennen omkoping bij aanbesteding in Limburg”

Veronica Van Heeswijk|22.12.16|14:34

Doet de ACM ook nog onderzoek of laten ze dat bij staatsbedrijven achterwege.