Treinverkeer tussen Groningen en Weener hervat

Arriva, trein, Groningen

De treinverbinding tussen Bad Nieuweschans en Weener is vanaf komende zondag weer te gebruiken. ProRail heeft namelijk het beveiligingssysteem voor de treinverbinding tussen het Groningse Bad Nieuweschans en het Duitse Weener aangepast. Daardoor kan het internationale treinverkeer op deze verbinding een maand eerder hervat worden dan in eerste instantie verwacht werd.

In december 2015 voer een vrachtschip tegen de spoorbrug over de Duitse Ems bij Weener en raakte de brug zwaar beschadigd. Sinds die tijd kunnen er geen treinen rijden tussen Bad Nieuweschans en Leer. Herstel van deze brug is op korte termijn niet mogelijk. Vandaar dat ProRail samen met de Duitse spoorbeheerder DB Netz op zoek is gegaan naar een tijdelijke oplossing.

DB Netz voerde aanpassingen uit aan het Duitse deel van het spoor. Dit maakt het mogelijk om de trein in Weener te laten aankomen, ‘omdraaien’ en veilig te laten terugrijden. De verbinding met het Duitse deel van het traject Groningen-Leer is daardoor deels hersteld.

Testritten

Voordat reizigers echt weer gebruik kunnen maken van het spoor op dit traject, vinden er vrijdag en zaterdag eerst nog testritten plaats op het traject tussen Bad Nieuweschans en Weener. Vanaf zondag wordt de dienstregeling tussen Bad Nieuweschans en Weener weer opgestart.

De kapotte spoorbrug Friesenbrücke over de rivier Eems bij Weener is naar verwachting op zijn laatst in 2021 hersteld. Er wordt echter door alle betrokken partijen gehoopt dat de herstelwerkzaamheden al in 2020 zijn voltooid. Op dat moment is er weer een rechtstreekse spoorverbinding mogelijk tussen de plaatsen Groningen en Leer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Treinverkeer tussen Groningen en Weener hervat”

Antoine Berben|01.11.16|16:39

Indien dit allemaal gaat lukken levert ProRail eindelijk eens een constructieve bijdrage aan het comfort van de reiziger. Alhoewel dit dan voor het eerst zou zijn is een compliment dan op zijn plaats.