Treinpersoneel voert actie tegen open OV-chippoorten

OV-chippoortjes, Breda Centraal Station

Treinpersoneel van Veolia en NS voert dinsdagochtend actie om te bewerkstelligen dat de OV-chippoorten op station Sittard gesloten worden. Volgens de FNV hadden de toegangspoorten al sinds juni gesloten moeten zijn, maar de poortjes staan nog steeds open. Het sluiten van de OV-chippoorten op stations zorgt voor beduidend minder zwartrijders en dus een veiligere situatie. 

Op verschillende stations, zoals Sittard, Leiden en Rijswijk, hebben gemeenten nog steeds niet besloten om de poortjes te sluiten. De vakbonden CNV Vakmensen, FNV Spoor en VVMC zijn daarom overgegaan tot deze actie, die ze ‘Gemak of veiligheid’ hebben genoemd. “We zien er de noodzaak van in om de poortjes zo snel mogelijk dicht te hebben”, aldus Huub van den Dungen van FNV Spoor. De gesloten toegangspoorten gaan alleen open wanneer er een OV-chipkaart wordt gescand.

Veiligheid

Volgens de FNV zien gemeenten verschillende complicaties, waardoor ze de poortjes niet willen sluiten. In Sittard komen bijvoorbeeld reizigers uit België en Duitsland en zij hebben geen OV-chipkaart. Maar volgens de bonden staat de veiligheid van personeel en reizigers voorop. Van den Dungen: “Meer dan de helft van de geweldsincidenten wordt veroorzaakt door zwartrijders en we willen het probleem bij de bron aanpakken.” De vakbonden hopen met deze actie de gemeente Sittard en ook andere gemeenten over te halen om de poortjes alsnog snel te sluiten.

Dinsdag vindt ook een overleg plaats tussen de nieuwe staatssecretaris Sharon Dijksma, minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en de NS over de anti-agressiemaatregelen die in maart zijn besproken. “De landelijke politici moeten dwarsliggende gemeenten tot de orde roepen om de toegangspoorten van hun treinstations te sluiten voor mensen zonder vervoersbewijs”, hoopt Van den Dungen.

Passagepassen

Het stakende treinpersoneel deelde tussen 07.00 en 09.00 uur op het station speciaal ontworpen passagepassen uit aan de reizigers.Wethouder Kamphuis van Sittard-Geleen kwam een van de eerste passagepassen in ontvangst nemen in Sittard.

“De wethouder heeft de intentie uitgesproken om de poortjes snel te sluiten”, vertelt Van den Dungen. “Ik heb nog geprobeerd hem een datum te laten uitspreken, maar dat deed hij helaas niet.” Zowel medewerkers van de NS als medewerkers van Veolia namen deel aan de staking. De FNV sluit verdere acties op andere stations niet uit als de toegangspoorten niet gesloten worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.